Poročilo: 8 letni program CIA je pomagal sprovocirati rusko invazijo

Paravojaške formacije CIA so urile ukrajinske sile na frontnih linijah vojne v Donbassu proti rusko podprtim seperatistom vse od leta 2014, iz Ukrajine pa jih je bidenova administracija potegnila šele prejšnji mesec, so v sredo poročali pri Yahoo News (spet je bil naš blog edini v slovenskem medijskem prostoru, ki je v enem od prispevkov o Ukrajini objavil prevod razpisa Pentagona za “terenske aktiviste v Ukrajini” in direktno številko – 120000 pentagonovih plačancev v Ukrajini še v začetku februarja 2022). CIA je prvič poslala leta 2014, ko se je začela vojna, malo število paravojakov v vzhodno Ukrajino. Vojna se je začela zato, ker so ZDA sponzorirale državni udar v Kijevu in posledično so seperatisti v Donbassu razglasili neodvisnost od novo inštalirane vlade po državnem udaru leta 2014.

V okviru programa urjenja so paravojaške formacije CIA urile ukrajinske sile ostrostrelske tehnike, uporabo ameriških Javelin protitankovskih raket ter kako se izogniti sledenju na bojišču z uporabo tajnih komunikacij in drugih sredstev. Bivši uradniki CIA so povedali, da so bili presenečeni nad zmogljivostjo Rusije in seperatistov v primerjavi z ameriškimi nasprotniki na Srednjem Vzhodu. Ameriška vojska je organizirala podobne programe urjenja za ukrajinske sile v zahodni Ukrajini in ti programi so bili javno potrjeni. Januarja 2022 je YahooNews razkril, da je CIA tudi v ZDA organizirala programe urjenja za ukrajinske sile. Bivši uradnik CIA je povedal, da so v okviru v ZDA temelječega programa urjenja, ukrajince urili “oborožene vstaje” in “pobijanja rusov”. Tajni program CIA v vzhodni Ukrajini pa je bil veliko bolj provokativen, kot pa drugi programi urjenja, saj je v bistvu pomenil, da so ZDA vpletene v proxy vojno na ruski meji. Bivši predstavniki CIA so YahooNews povedali, da so med prvim letom administracije Donald J. Trumpa, uradniki za nacionalno varnost revidirali program, ki se je začel pod pokroviteljstvom Barrack Obame oziroma Barry Soetorra (mladostniško ime Obame, preden si je spremenil ime v Obama).

Paravojaškim formacijam CIA je bilo ukazano, da svetujejo in urijo, nikoli pa ne sodelujejo v boju. Predstavniki trumpove administracije so se zbali, da so pooblastila preširoka in, da je misija preveč dvolična. Eden od bivših predstavnikov je povedal, da so bila postavljena vprašanja kot naprimer: “Kako daleč lahko gremo z obstoječimi pooblastili za tajno delovanje? Če, Bog ne daj, ustrelijo kakšne ruse, bo to predstavljalo težavo? Ali za to potrebuješ posebna pooblastila?” Bivši predstavnik je povedal, da so v trumpovi administraciji diskutirali o ruskih rdečih črtah in ugotovili, da ameriška podpora ukrajinskim silam sovpada z zgodovinsko sprejemljivimi okviri. “Prevladovala je miselnost, da so rusi govorili stari dobri jezik proxy vojne,” je povedal uradnik.

Kljub vsem pomislekom se je tajni program nadaljeval leta in leta do februarja 2022. Bivši uradniki so povedali, da ko je ruska invazija “postala neizbežna”, je bidenova administracija potegnila iz Ukrajine celotno osebje CIA vključno z paravojaškimi formacijami. Eden od bivših uradnikov bidenove administracije je povedal, da je bila bidenova administracija “prestrašena, da nebi bilo na frontni liniji niti vohunsko osebje“. Čeprav je težko vedeti kako sedaj izgleda vojaška situacija v Ukrajini, ZDA trdijo, da Ukrajina izvaja precej bolj močan odpor kot pa so rusi pričakovali. Bivši uradnik CIA, ki je govoril z YahooNews je namignil, da je odpor močan deloma tudi po zaslugi CIA programa urjenja. ZDA pa nadaljujejo z netenjem spopadov v Ukrajini, saj je Biden že obljubil več kot 1 milijardo dolarjev ameriških davkoplačevalcev v obliki nove vojaške pomoči za Ukrajino odkar se je invazija začela.

Ukrajinska korupcija: Obama, Biden, Soros, Schiff, Bolton, Pelosi, Kerry, Romney, Clinton –>

<– Victoria Nuland opozarja, da lahko Rusija zapleni ukrajinske biološke laboratorije, lahko izvede lažen napad z uporabo bioloških orožij

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.