Lawrence Lepard: “FIAT valute bodo spektakularno propadle”

Pred nekaj tedni je Lawrence Lepard izdal najnovejše pismo investitorjem v katerem poda njegova zadnja videnja o monetarnem smradu, ki se širi po planetu. Lawrence je tiste vrste glas, ki v osrednjih medijih ne dobi skoraj nič časa, kar je, po našem mnenju, znak, da ga je potrebno poslušati 2x bolj pozorno.

Lawrence Lepard

Preden je Rusija vdrla v Ukrajino je Larry napovedal, da se bomo soočili z “crack up boom” scenarijem, hkrati pa je komentiral še zlato, inflacijo, monetarno politiko, bitcoin, fiskalno politiko, trenutne težave dobaviteljskih verig ter še mnogo drugih zadev. Ukrajinska invazija je pomagala katalizirati številne scenarije, ki jih je napovedal. Spodaj si lahko preberete več izvlečkov iz Fringe Finance intervjuja, kjer Larry poda mišljenje okoli ukrajinske invazije in o trgih, ko smo na poti v 2022. Intervju se je zgodil na začetku 2022, torej pred invazijo Ukrajine.

Rusija z invazijo Ukrajine povzročila “Monetarni potres”

Kaj se je pravzaprav zgodilo v zadnjih dveh tednih je zelo pomembno in s strani mnogih investitorjev popolnoma napačno razumeto. Ruska invazija Ukrajine in sankcije zahoda ter zaseg ruskih FX rezerv je pravi monetarni potres. Zadnji primerljivi dogodek je bilo nixonovo opuščanje zlatega standarda leta 1971. Rusija z podporo Kitajske je pravkar svetu sporočila, da ne bo več prodajala svoje nafte, plina in pšenice za zahodne valute, ki so sprogramirane za devalvacijo. Zahod je v odzivu svetu sporočil: “Vkolikor imate FX rezerve v našem sistemu, te rezerve niso več varne vkolikor se ne strinjamo z vašo politiko.”

Ruske FX rezerve

Zadeva je precej podobna situaciji v Kanadi, ko je kanadska vlada zaplenila bančne račune kanadčanov brez sodnih in zakonskih postopkov, ki so javno izkazovali podporo tovornjakarjem. Obe politične poteze sta precej klavrn prikaz reklamiranja nečesa, kar Larry poimenuje kot “nedržavno nadzorovan denar brez rizika nasprotne strani”, kot naprimer fizično zlato in bitcoin. Če lahko vlade iz denarja naredijo orožje, ko jim ni všeč to kar počnete, kaj je potem naravna obramba?

Zlato bo poletelo višje zaradi tega, kar počne Rusija

Ameriški dolar je bil rezervna valuta sveta vse od druge svetovne vojne naprej in Bretton-Woods dogovora. To je ZDA omogočilo precejšnjo prednost in subvencije iz ostalega sveta, ker vsi ostali morajo proizvajati dobrine in storitve, da bi dobili dostop do dolarjev, ZDA pa lahko brez stroška prizvajajo USD na način, da jih tiskajo. Putin sedaj malce igra vlogo Charles de Gaullea, ki je moledoval o “izrednem privilegiju” ZDA zaradi svoje dolarske hegemonije. Kot vsi vemo je de Gaulle zahteval zlato v zameno za francoske dolarske FX surpluse in to odtekanje fizičnega zlata je prisililo Nixona v zaprtje zlatega okna.

Po tem dogodku je zlato zraslo iz 35$ za unčo na 800$ za unčo (23x). Ruska poteza bo pripeljala do podobnega premika v korist zlata. Putin je videl, da ameriška fiskalna in monetarna situacija postaja nevzdržna zato se je odločil, da to uporabi za stvaritev eksistenčne grožnje ZDA in svetovnemu finančnemu sistemu. Brez dvoma se Putin zaveda, da je zahod umetno v zadnjih 20 letih tlačil ceno zlata, zato je v zadnjih 20 letih gradil ogromne zlate rezerve, ki jih danes Rusija ima.

Putin je pravkar “kralja dolarja” ustrelil v glavo

Na finančnih trgih je to vidno v nepopustljivi rasti cen vsega, kar ima veze z surovinami in je ocenjeno z dolarji. Rusija ima dolgo pozicijo v surovinah, dolgo pozicijo v zlatu in sploh ne potrebuje fiat valut. Ruski dolg do BDP je zelo nizek, kot so izredno nizki tudi davki. Vkolikor se svetovni finančni trgi sesujejo na relativni osnovi se bo položaj Rusije še bolj popravil. To je ta igra, ki jo igra Putin. Vkolikor investitorji tega niso spoznali, bodo ujeti na “napačni nogi”, kar je vsaj v Sloveniji, več kot očitno spregledano. Implikacije za investitorje so precej jasne. Vkolikor nimate dovolj zlata in resničnega kapitala ali pa surovin, boste z fiat valutami precej hitro zelo spektakularno propadli. Preden je Rusija vdrla v Ukrajino je Larry napovedal “crack up boom”, hkrati pa je povedal svoj pogled na zlato, inflacijo, monetarno politiko, bitcoin, fiskalno politiko, trenutne težave dobaviteljskih verig ter na še mnogo drugih zadev. Sedaj je ukrajinska invazija katalizirala številne scenarije, ki jih je napovedal.

Crack-up boom je na poti

Dejstvo je, da monetarni sistem prikazuje mnogo zgodnjih karakteristik “crack-up boom” situacije. Crack-up boom scenarij je sesutje kreditnega in monetarnega sistema zaradi nenehne kreditne ekspanzije in rasti cen, katerih dolgoročno ni možno vzdrževati. V kontekstu odvečne kreditne ekspanzije pričakovanja potrošnikov o inflaciji pospešijo do točke ko denar postane ničvreden in gospodarski sistem se posledično sesuje.

Vam to zveni znano? “Resničen stisk resursov” – imamo kakšne manjke surovin ali dela? Vprašajte ljudi po evropi, ki so zaskrbljeni glede stroškov za elektriko, plin in kurilno olje za to zimo, ki šele prihaja in ne to, ki sedaj odhaja. Kako pa stojijo zadeve z pomanjkanjem delovne sile, ki se je začelo pojavljati povsod? Kako pa je kaj situacija z pomanjkanjem dobrin, ki so zapakirane v ladjah pred obalo Kalifornije? Za težave z dobaviteljskimi verigami je uradno kriv Covid, vladni predstavniki pa so do nedavnega, inflacijo poizkusili prikazati kot prehodno. Seveda bi se lahko nekaj te divje inflacije umirilo z izboljšanjem časovnih rokov dobav v dobaviteljskih verigah (levi graf spodaj), kar bi omogočilo mehčanje cen PMI Input/Output (desni graf spodaj) a do danes ni nobenih dokazov za nižanje cen.

A morda se dogaja tudi nekaj drugega. Pomanjkanje delovne sile in manjko dobav lahko z lahkoto pripeljejo do še višjih rasti cen zato potencial za precej kruto spiralo “porivanja stroškov” navzgor obstaja (to pomeni, da podjetja ne morejo pridobiti vhodnih surovin oziroma potrebnih inputov, posledično tudi ne morejo primerno ceniti svojih dobrin in storitev). Ko visoko zadolžena podjetja začnejo propadati, temu zelo hitro sledi uničenje kredita in povpraševanja. Zgodovinsko gledano je bil vladni odziv vedno, da se natisne več denarja v klavrnih poizkusih, da bi se s tem preprečil propade – kot, da tiskanje denarja lahko proizvede dobrine in storitve (stara modrost pravi: Lahko natisneš denar, ne moreš natisniti kruha). V praksi zadeva potem izgleda sledeče. Eden od gradbenikov iz Las Vegas je sporočil, da so njegovi stroški gradnje hiše zrasli za 40% samo v zadnjem četrtletju. Eden od notranjih oblikovalcev ne more pridobiti proizvodov (dobavni roki za pohištvo so 6 mesecev+) zato bo njegovo podjetje zelo verjetno propadlo. Vkolikor bodo inflacijska pričakovanja še vedno rasla bo pot do “crack-up booma” postala popolnoma jasna. Mnenja smo, da bodo inflacijska pričakovanja rasla še naprej saj je trenutna inflacija “posledica stroškov” kot pa bolj začasna oblika inflacije, ki je posledica “velikega povpraševanja”.

Čeprav še nismo na robu “crack-up booma” so se verjetnosti za ta dogodek precej povečale. Mnenja smo, da bi morali investitorji začeti razmišljati o “tail risku”, da bo vse zaupanje v trenutni monetarni sistem izgubljeno. Ko so cenovni signali tako distorzirani, da trgi ne morejo več delovati, je edini možni izid situacije popoln kolaps tržne strukture. Mnenja smo, da US Treasury in FED te rizike vidijo in zato poizkušajo na polno kontrolirati trošenje Vlade in pospešeno zaustavljajo tiskanje preko izrednih QE programov, ki so bili začeti marca 2020 ko se je Jerome Powell zaobljubil, da bo storil vse, kar je potrebno, da trgi nadaljujejo z delovanjem (to je tretji Fedov mandat). Torej kakšna je verjetnost, da se zgodi crack-up boom? Včasih je zadeve lažje videti v vizuelni obliki. Ameriški delniški trg spodaj:

In graf venezuelskega borznega trga tik preden je njihova valuta postala ničvredna zaradi hiperinflacije:

Eden od pomembnih faktorjev so inflacijska pričakovanja. Malce višje smo zapisali v kontekstu crack-up boomov, da “inflacijska pričakovanja potrošnikov pospešijo do točke, ko denar postane ničvreden“. To je tudi glavno bistvo ekonomistov avstrijske šole: ko posamezniki odkrijejo ne samo, da se pojavlja inflacija ampak, da je to tudi politika vlade in, da inflacija sploh ne more biti zaustavljena ali pa zmanjšana. Potem se zgodi mrzlično iskanje substitutov za ohranjanje vrednosti prihrankov v inflatornem fiat “denarju”, kjer je ohranitev vrednosti zaradi bolj omejene dobave tisto, kar bo ohranilo vrednost v prihodnosti. To je Greshamov zakon: Slab denar prežene dobre. Če ljudje dojamejo, da denar postaja ničvreden ga potrošijo hitro, kolikor se le da, na katerikoli dobrini preden cene še bolj zrastejo. Na to točko še nismo prispeli niti nismo še blizu a zavedanje o inflaciji in inflacijska pričakovanja rastejo. Spodaj je seznam še nekaj dodatnih opazovanj o letu 2021, ki jih je navedel Larry:

  • Zadnjič, ko so bili uradni podatki o inflaciji 7% (junij 1982) so yieldi na 10 letne Treasuries poskočili na malce preko 14%. Desetletni yieldi so 2021 končali pri 1.51%, inflacijsko prilagojeni “realni” yieldi so globoko v negativnem območju (-5.49%).
  • Producer Price Indx (PPI) je novembra 2021 na letni ravni višji za 13.3% (najvišje od 1980). Bloomberg Commodities Index je poskočil 27.1% v letu 2021.
  • S&P je dosegel 70 novih najvišjih zgodovinskih vrhov, leto je zaključil z 27% rastjo. Od najnižjih nivojev marca 2020 se je S&P povišal za 113% z njem se trguje pri 21.2x prihodnjih P/Ex, kar je blizu vrha P/Ex, ki ga je dosegel v marcu 2000.
  • Zvezni deficit ameriške vlade je v 2021 dosegel 2.27 bilijona $ z zgodovinskim 5.9 bilijonskim dvoletnim izpadom (28% BDP). Zvezni deficit je bil v fiskalnem letu 2020 3.1 bilijona $. Davčni prihodki ameriške zvezne vlade so bili v letu 2021 3.86 bilijona $. Proračunski deficit je predstavljal 42% celotnega fiskalnega trošenja.
  • Bilanca ameriške centralne banke se je napihnila za 5.015 bilijona $ oziroma za 135% v 120 tednih od začetka QE septembra 2019. Sredstva FED so se sedaj povečala za skoraj 10x odkar je se razblinil hipotekarni mehurček (0.907 bilijona $ septembra 2008, danes je 8.766 bilijona $).
  • V istem časovnem obdobju (2008 – 2021) se je US CPI povišal iz 211.4 na 278.9 oziroma za 31.9% (letno povprečje 2.2%). Če je inflacija monetarni fenomen (in to tudi je) bo potrebno precej nadoknaditi pri rasti CPI, da bo odražala rast dobave denarja.
  • V enakem časovnem okviru (2008 – 2021) se je M2 (dobava denarja) povišala iz 8.2 bilijona $ na 21.4 bilijona $, kar predstavlja 161% rast oziroma letno rast okoli 7.7%. M2 rast od marca 2020 je 38.6%, močan pospešek nad trendom. Mesečni trgovinski deficit za ameriške dobrine se je napihnil na 98 milijard $ novembra v primerjavi z 20 letnim povprečjem 56 milijard $.

Larry je povzel sentiment Doug Nolanda, ko je podal mnenje o inflaciji v 2021:

Pisale se bodo knjige o kroniki 2021. Izredno leto dogodkov bom skrčil v nekaj preprostih besed: “Stvari so ponorele”. COVID je ponorel. Monetarna inflacija je ponorela. Inflacija na splošno je popolnoma ponorela. Špekulacije in inflacija kapitala je resnično ponorela. Bolj zahrbtno, napačne naložbe in neenakost so popolnoma ponorele. Lomljenje trenda, zaupanje v izdelavo politik v Washingtonu – se je zabilo v zid. M2 dobava “denarja” se je napihnila še za dodatnih 2.478 bilijona $ (12 mesecev do novembra) na rekordnih 21.437 bilijona $ – z nezaslišano dvoletno rastjo 6.185 bilijona $ oziroma kar 40.6%. Bančni depoziti so se povečali za 1.957 bilijona $ v zadnjem letu oziroma 12.1%, dvoletna rast pa je 4.812 bilijona $ oziroma 36%. Money Fund Assets je zrasel na letni ravni še za dodatnih 408 milijard $ oziroma za 9.5% na 4.7 bilijona $. Mit, da učinki QE ostanejo omejeni znotraj Treasury in borznega trga, je bil sedaj ovržen.

Izpostavil je analizo Trey Reika glede zlata:

Med 31.3.2020 in 31.12.2021 je FED svojo bilanco povečal za 3.503 bilijona $ oziroma za 66.67%. V tem časovnem okviru je S&P500 izgubil 84.41%, spot cena zlata pa se je povečala za samo 15.98%. Začudeni smo, da kljub temu, da je bilo zlato zasmehovano, ker “se ni odrezalo bolje”, ko so med 2021 QE delnice in inflacija poleteli v nebo. Sedaj ko pa FED signalizira monetarno zaostrovanje pa je konsenzus enako samozavesten, da so delniški trgi dobro pripravljeni in bodo prebrodili situacijo na krilih dobrih zaslužkov, a zlato bo zagotovo trpelo.

Opazovanje FEDa

V marcu 2020 je izbruhnil COVID in ameriški borzni in obvezniški trgi so začeli padati. V roku samo 23 dni je S&P500 index izgubil 35% napram nivoju februarja, ko je dotaknil dno 23.3. Istočasno se je zgodilo nekaj zelo nenavadnega na trgu obveznic US Treasury. V zgodnji fazi odprodaje delnic so vrednosti vladnih obveznic zrasle in yieldi so se znižali saj so investitorji ob odprodaji delnic iskali varno zavetje v US Tresuries. To je bilo normalno. Nato pa je nenadoma prišlo še do močne odprodaje 10 letnih US Treasury obveznic, kar je potisnilo yielde iz 39bps na 126bps v roku samo 7 dni! Fedov sestanek na to temo je to situacijo obravnaval in ugotovili, da je bil US Treasury obvezniški trg “no bid” za kratek trenutek. To je povzročilo, da je predsednik FED Jay Powell 15.3.2020 objavil nižanje diskontne stopnje na efektivno 0, nadaljevanje kvantitativnega sproščanja in razširitev swap linij. To je bila FEDova najhujša nočna mora. Vkolikor kolapsne US Treasury trg, se sesuje celoten svetovni finančni sistem. Kar se je odvilo od takrat naprej je bilo še eno poglavje dolgo stoječega “FED Put”, ki ga je napisal Greenspan, nato entuziastično obnovil Bernanke, Yellen in sedaj Powell. Izvorno je put ščitil samo delnice a temelj celotnega finančnega sistema so takoimenovane “risk free” US Treasury obveznice. Put sedaj jasno zajema tudi US Treasury obveznice. FED in finančni komentatorji so razpravljali o dodatnem mandatu FEDa: “vzdrževanje urejenosti trgov”. Powell je eksplicitno dejal, da bo FED naredil vse, kar je potrebno, da bo ohranil urejene trge, kar se sedaj smatra za tretjo nalogo FEDa, poleg stabilnih cen in polne zaposlenosti. V ekstremnem primeru bo FED natisnila toliko denarja, kot bo potrebno, morda celo neskončno količino. Obvezniški in delniški trg je novico o “jastrebih” sprejel korakoma. Da, še vedno je na tone likvidnosti v sistemu a hkrati mislimo, da investitorji vedo, da bo Powell izvedel še en “pivot”, ko se bo trg sesul. Morda investitoji želijo biti korak pred naslednjo epizodo tiskanja denarja. V tem kontekstu nato obnašanje trgov dobi smisel, saj izgleda kot “crack up boom”, ker se vsi zavedajo, da FED sploh nikoli več ne more prenehati s tiskanjem. Nedavno je predednik FED Powell priznal, da inflacija ni prehodna. Pravk tako so objavili, da bodo pospešili ustavljanje QE, ki se je počasi začelo pred nekaj meseci.

Pri trenutno predlagani stopnji ne bodo kupovali obveznic aprila 2022. Dodatno so tudi namignili, da bodo ničelne obrestne mere FED Funds dvignili z tremi dvigi po 0.25 bazičnih točk. No, če bo trg prenesel umik monetarnega stimulusa, bomo še videli. Trenutno je inflacija pri 7.5%, investicijske banke pa napovedujejo celo 9 do 10 višanj obrestne mere za leto 2022. V sistemu, ki je odvisen od dobave novega denarja in vse večje rasti kreditov, je samo vprašanje časa kdaj bo izbruhnila naslednja kriza, ki bo FED prisilila v ponovno spremembo smeri. Samo upajo lahko, da bo do takrat inflacija popustila, da bomo novo inflatorno epizodo doživeli pri nižjih stopnjah inflacije. Bojimo se, kot je povedal Luke Gromen, da FED pri obvladovanju gospodarstva misli, da ima v rokah termostat, saj je bolj podobno on/off stikalu za nuklearni reaktor. Zanimivo je, da je morda prenehanje QE nepomembno glede na ojačitve Repo trgov. Bivši Federal Reserve Open Markets Senior Trader Joseph Wang je povedal:

Še vedno obstaja 1 bilijon $ FEDove likvidnosti, ki bo počasi stekla v zasebni sektor, ko se enkrat QE zaključi. Velik del likvidnosti ustvarjene preko QE v zadnjih dveh letih nikoli ni vstopil v bančni sistem. Najprej je sedel na Treasury FED računu nato pa v mehanizmu RRP. V prihodnjih mesecih bo Treasury ponovno začel izdajati račune in izvlekel ta sredstva iz RRP v TGA nato pa bo ta sredstva potrošil v bančni sektor. Sčasoma bo to bančnemu sektorju prineslo približno 1 bilijon $ več rezerv, ne-bančnemu sektorju pa bo to omogočilo dodaten bilijon $ depozitov. Če je preteklost indikativna, potem bo več rebalansiranja portfeljev, kjer bodo banke kupovale več Treasuries, ne-banke pa več rizičnega kapitala.

Zakaj mehko zlato in bitcoin cena?

Zlato in Bitcoin, analogni in digitalni stabilni denar, sta oba monetarna požarna alarma v našem sistemu. Zlato je 2020 začelo pri 1550 $, konec leta 2021 je pri 1830 $ kar je 18% rast. Bitcoin je 2020 začel pri 8000 $, leto 2021 pa zaključil pri 47000$, kar je 487%. Kot smo v preteklosti že večkrat diskutirali, cena zlata se močno tlači preko futures trgov in izdajanjem papirnatih zahtevkov na zlato. Bitcoin zaradi tega problema še ne trpi, čeprav se je že izoblikoval 20 milijardni dolarski futures trg za Bitcoin. Skupna tržna vrednost Bitcoina je 966 milijard $, pri dnevnih transakcijah se z njim trguje za približno 25 milijard $ vrednosti. Zaenkrat smo mnenja, da futures trg še ni velik faktor pri ugotavljanju vrednosti Bitcoina. A brez dvoma so Bitcoin borze z vzvodom in njihova rast imele vpliv na cene. Kljub temu je Bitcoin požarni alarm za monetarno devalvacijo, ki deluje. Cene obeh, tako Bitcoina kot zlata so trenutno nekoliko mehke. Zlato je 11% pod najvišjimi zgodovinskimi nivoji, Bitcoin je 40% pod najvišjimi zgodovinskimi vrhi. Mnenja smo, da se to dogaja zato, ker trg reagira na grožnjo monetarnega zaostrovanja. Kljub temu, da je res, da FED poizkuša upočasniti tiskanje (neke vrste), ne verjamemo v srednje dolgem roku, da lahko prenehajo tiskati na kakršenkoli pomemben način. Tu pridejo v poštev besede Richard Russella: “Inflate or die”. Naš prijatelj in investitor iz Avstrije Ronnie Stoeferle je na Twitterju nedavno objavil izsek iz New York Timesa, ki nas opozarja, da se zgodovina pogosto rima:

“Pred dvemi leti so lastniki zlata ponoreli, ko se je cena zlata povečala za skoraj šestkrat. A od nedavnega vrha pred dvemi leti je počasi upadala, skoraj na polovico, kar je preplašilo investitorje v zlato. Najbolj nedavno priporočilo vodilnega Wall Street podjetja predlaga, da bodo cene še vedno drsele navzdol in se lahko umirijo tudi 40% nižje od trenutnih nivojev. Močno zmanjšana stopnja inflacije kombinirana z ponovnim vzponom drugih bolj gospodarsko produktivnih naložb kot so delnice, nepremičnine in bančni depoziti so se združili in uničili privlačnost zlata. Čeprav je stopnja okrevanja nižja, je ameriško gospodarstvo na trdno v smeri širitve. “

-New York Times, avgust 1976.

In kot je naš prijatelj Brien Lundin, CEO New Orleans Investment Conference, poudaril:

“Zlato je doseglo dno zgodaj v septembru 1976 a resnično je poletelo šele, ko je Treasury začel z avkcijami zlata 1978 leta. Ta vidna manipulacija zaradi skritih razlogov je bila poteza iz obupa, ki je ironično, povzročila še 8x rast cene zlata.”

Zgodovina se dejansko rima, v tem primeru v smislu inflatornega desetletja kot so bila 1970 in reakcija kapitala trdnega denarja.

O Larry Lepardu:

Larry upravlja EMA GARP Fund, investicijsko podjetje s sedežem v Bostonu. Njihova strategija se osredotoča na zagotavljanje “zavarovanj proti monetarni devalvaciji”. Ima 38 let izkušenj in MBA iz Harvard Business School. Na Twitterju ga najdete pod @LawrenceLepard Managing Partner.

V Ukrajini so najeli Instagram “manekenko” Marianno (Instagram krevvetochka)
24ur.com je v Sloveniji to osebo prikazoval kot civilno vojno žrtev zato, da je zavajal slovensko javnost o dejanskem dogajanju v Ukrajini ter hkrati podpihoval medijsko sovraštvo do Rusije.
Zanimivo je, da se omenjena igralka in manekenka pojavlja v več različnih člankih 24ur.com, ki govorijo o bombardiranju bolnišnice/porodnišnice v Mariupolu in tudi v več različnih galerijah objavljenih na 24ur.com. Dragi uredniki 24ur.com vi ste golazen, ki vnašate v Slovenijo sovraštvo in nekega dne boste plačali tako za Covid19 prevaro kot za Ukrajinsko kognitivno bojevanje, ki ga vodite proti slovenskemu narodu.
Zanimivo je videti, da sta Nova24TV in 24ur.com glede globalistične agende popolnoma enotni po vsebinskem programu. Torej jasno je, da imamo v Sloveniji prisotno “full spectrum dominance” politiko ameriške globoke države, kjer preko ameriškega zunanjega ministrstva v Ljubljani obvladujejo “politično smer” Slovenije na način, da ni razlike ne med Levico, SD in SDS kot tudi ne med NSi in SNS ali pa SMC itd. Vse politične stranke v slovenskem DZ so kupljene s strani agende ameriške globoke države in globalistov, da na očeh naroda v Sloveniji izvajajo kriminalno dejanje velikega reseta in tudi načrtne depopulacije slovenskega naroda preko Covid19 genskih terapij, ki so biološko orožje. Poitični razred v Sloveniji je notranji sovražnik slovenskega naroda.

Escobar: Kako bo Rusija udarila nazaj zaradi ZDA/EU deklaracije vojne –>

<– Centralne banke so sedaj insolventne

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.