Turčija na robu kolapsa, nočni swapi dosegli 700%, CDSi poleteli

Turčija poizkuša sesuti špekulante z valutami, začeli so s “preiskavo” proti JP Morgan, največji ameriški banki, ki si je drznila znižati cenovno tarčo za TRY, grozili so proti neimenovanim “manipulatorjem”, v ponedeljek pa so turške oblasti izvedle šolski primer iz knjige kitajskega manipuliranja z valuto. Skoraj popolnoma so onemogočili tujim investitorjem shortanje lire, saj so posesali skoraj vso medtržno likvidnost, kar je skoraj sprožilo kolaps gospodarstva.

Kot se je poročalo po tujih medijih včeraj, je prekonočna swap stopnja v ponedeljek poskočila za več kot deset kratnik prejšnjih trgovalnih dni na več kot 300%, najvišji zabeležen skok od njihove finančne krize 2001 dalje. Saj offshore skladi, ki so želeli zapreti long pozicije na liri niso našli strank, zato je strošek shortanja lire eksplodiral. Predstavljajte si Volkswagen stiskanje ampak za valuto oziroma FXwagen.

No FXwagen je šel v turbo v torek, ko se je ta nikoli viden premik nadaljeval, saj so swapi na turške lire ponovno eksplodirali, saj so se več kot podvojili preko noči in dosegli norih 700%, po nekaterih poročanjih celo 750%.

A pojavil se je problem: ko je v ponedeljek ta “šok terapija” bila namenjena iztisu vseh shortov je dejansko delovala, poslala liro v nebo in USD/TRY južno. Nadaljevanje tega bolečega iztiskanja nima več pozitivnega učinka na valuto, saj so sedaj shorti večinoma zaustavljeni. Posledično temu je razmerje med USD/TRY dejansko zraslo in je sedaj pri 5.4272, medtem ko je bilo v ponedeljek pri 5.3051.

V komentarju na to nikoli videno potezo v swapih je Bloombergov Mark Cudmore zapisal, da se ne spomni, da “bi se to zgodilo katerikoli likvidni in prosto trgujoči valuti v njegovih zadnjih 15 letih”.

Za vsak sklad, ki ima sedaj kakršnokoli izpostavljenost do Turčije, so se VAR (value at risk) nivoji močno spremenili. To pomeni, da bodo ti skladi prisiljeni v zmanjševanje izpostavljenosti riziku drugje, dokler ne bo sleherna izpostavljenost do Turčije zaključena. Čeprav situacija v Turčiji ni nastala čez noč je zelo malo verjetno da so Turčiji izpostavljeni kakšni drugi skladi kot EM (emerging markets) skladi.

To pomeni tudi, da Turčija dela vse, kar je v njeni moči, da požge vse mostove z vsemi tujimi investitorji, tako biki kot medvedi, kar pa za državo, ki je bila v zadnjem desetletju popolnoma odvisna od pritoka zunanjih kapitalskih tokov, lahko pomeni smrtno obsodbo.

Medtem pa, ko je onemogočeno izražanje negativnih izgledov za gospodarstvo preko valute (zaenkrat), so turški medvedi našli drugačen načn za stavo na implozijo turškega gospodarstva in sicer preko CDS (credit default swap), ki je poletel 454bps v torek, 40bps skok, najvišji od krize, ki so jo imeli prejšnje poletje.

Seveda Erdoganovo maščevanje shortarjem in ukinitev skoraj vse likvidnosti samo zato da je izsilil FX squeeze pomeni, da je širše gospodarsko ohlajanje in podivjana inflacija, ki sta resnična razloga za turško krizo, in to se bo kmalu še zelo poslabšalo. Medtem pa lokalne banke kurijo rezerve, da v ospredju branijo valuto, in ker ni prisotnih shortov, je samovprašanje časa, kdaj bo valuta ponovno kolapsnila, a tokrat ne zaradi poplave shortov ampak ko bodo pred očitno novo turško krizo kapitulirale long pozicije.

www.infowars.si

za več geopolitičnih analiz obiščite:

www.infowars.si

Erdogan podržavlja največjo turško banko Isbank/ –>

<– Je Turčija predglasnik globalne dolžniške krize?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.