Postanimo resni glede Zelene Energije

Poštena analiza česa ne more obljubiti…

Želim si biti optimističen glede prihodnosti. Ampak praktično ne obstaja nobena možnost, da svet preide nežno na prihodnost, ki jo poganja alternativna energija.

To so “stari dobri časi”

Velikokrat me sprašujejo, kje “stojim” glede vetrne, solarne in drugih virov alternativne energije. Moj odgovor je: Super so, ampak so nezmožne povzročiti, da naša družba udobno preide na alternativne pogone. Te tehnologije nas “ne bodo rešile”. Nekateri ljudje so drugačnega mnenja. Če bi le uspeli pregnati zlobne naftne korporacije, spraviti sebe v red in namestiti nacionalno infrastrukturo za alternativno energijo, bi nam šlo super. Kar v njihovem kontekstu pomeni, da bi bili sposobni živeti, kot živimo danes, a da bi se vse poganjalo na čisto – obnovljivo energijo. To se preprosto ne bo zgodilo. Vsaj ne brez veliko bolečih motenj in žrtvovanja. Glavni trije razlogi za to so:

 1. Matematika
 2. Človeško obnašanje
 3. Čas, obseg & stroški

Skozi detajle se bomo sprehodili v nadaljevanju. To počnem z namenom razkrivanja čarobnega razmišljanja, ki stoji izza “Zelene revolucije”, ker se bojim, da ponuja lažne obljube. Sem velik oboževalec obnovljive energije in sem 1000% za, da svet ozdravimo strupene odvisnosti od fosilnih goriv. A glede prihodnjih trendov moramo imeti oči na široko odprte. Varanje samih sebe z “dobrim počutjem” a nerealističnimi pričakovanji glede zelene energije bodo pripeljali do iste vrste slabih odločitev, dez-investicij in uničenih sanj, kot je to storil sistem temelječ na fosilnih gorivih. Kot stalno ponavljamo tu pri Maksimalnem blagostanju: Energija je vse. Brez da bi jo bilo na voljo toliko, bo prihodnost izredno težavna v primerjavi s sedanjostjo. Zato jaz te čase, v katerih živimo sedaj imenujem “stari dobri časi”. Sedaj je čas, da se pripravimo na to, kar prihaja. Da pridobimo veščine, zemljo ter naredimo finančne, fizične in čustvovalne prilagoditve v življenjskem stilu, ki bodo povečale vašo odpornost na prihodnost z manj in dražjo energijo.

Matematika

Začnimo z matematiko. Predpostavimo, da se strinjamoglede cilja, da do leta 2050 zamenjamo vso energijo iz fosilnih goriv (na neki točki bo to potrebno, saj so nafta, premog in naravni plin vse naravni viri, ki kopnijo). Z določitvijo leta 2050 lahko uporabimo malce preproste matematike. Začnemo lahko s konverzijo glavnih treh fosilnih goriv – premog, nafta in naravni plin – v skupno enoto: “ekvivalent milijonom metričnih ton nafte” oziroma Emmtn. Milijon metričnih ton nafte = 1 Emmtn. In obstaja določena količina premoga, ki se ga z gorenjem porabi in ima enako energijsko vrednost, kot 1 Emmtn. Enako za naravni plin. Če vse to izgorevanje fosilnih goriv seštejemo v enem letu, potem to lahko izrazimo v eni sami številki v obliki več tisoč Emmtn. Roger Pilke je izvedel to matematiko za nas v njegovem zadnjem članku v Forbesu:

V letu 2018 je cel svet porabil 11.743,00 Emmtn v obliki premoga, naravnega plina in bencina. Izgorevanje teh fosilnih goriv je povzročilo 33.7 milijarde ton CO2 emisij. Da bi te emisije dosedle neto-nič je potrebno nadomestiti okoli 12.000,00 Emmtn energije, kolikor se pričakuje za leto 2019. (vir).

Torej, to je naše izhodišče. Kakršnikoli sistemi za alternativno energijo se bodo namestili, nadomestiti bodo morali približno 12.000,00 Emmtn. Potrebno je omeniti, da je 12.000,00 Emmtn resnično ogromno energije. Da si to lažje predstavljamo, uporabimo ogromne tovorne ladje za nafto. Spodaj je slika ultra velikega tankerja za surovo nafto – Oceania, ki lahko prepelje malce več, kot 3.000.000,00 sodčkov nafte naenkrat. To je osupljivo velika ladja. Megaenormna.

Za akumulacijo 1 Emmtn energije se potrebuje 2.4 takšna tankerja. Kar pomeni, da potrebujemo floto približno 30.000,00 takšnih tankerjev, da lahko akumulirajo 12.000,00 Emmtn. (mimogrede, trenutno – oktober 2019 so na svetu samo 4 takšne ladje). Ker je dolžina te ladje okoli 380 metrov, bi se flota 30.000,00 takšnih ladij raztezala 11.265,00 km, vkolikor bi bila parkirana ena za drugo v ravni črti.

Se Vam sedaj svita, kako nepredstavljivo velika je letna poraba fosilnih goriv na svetu?

Torej, kaj bi bilo potrebno, da zamenjamo tistih 12.000,00 Emmtn z alternativnimi gorivi do 2050?

Pilke odgovori namesto nas:

Še ena uporabna številka, ki jo je potrebno vedeti je, da je še približno 11.051,00 dni do 1.1.2050. Da bi dosegli neto-nič emisij CO2 globalno do leta 2050 bi bilo potrebno vzpostaviti malce več, kot 1 Emmtn potrošnje brezogljične energije vsak dan (cca.12.000,00 Emmtn/11.051,00 dni), začenši z jutri, vsak dan naslednjih 30+ let. Doseganje neto-ničle prav tako zahteva ustrezno razgrajevanje več kot 1 Emmtn potrošnje energije iz fosilnih goriv. Vsak dan.

Jejhata! Več, kot 1 Emmtn alternativnih sistemov energije je potrebno inštalirati vsak dan? Med zdaj in 1.1.2050? Brez prostih nedelj?

A to je samo polovica zgodbe.

Prav tako bi bilo potrebno razgraditi ekvivalent 1 Emmtn še vedno delujoče lastnine fosilnih goriv, elektrarn in opreme. Se Vam sploh sanja, koliko denarja in vgrajenega kapitala se zadržuje v celotni svetovni infrastrukturi – vključno z Vašimi avti in domovi – ki so zgrajeni na osnovi uporabe fosilnih goriv.

Nekako bi svet moral nadomestiti ekvivalent energije, ki se ga shrani v 2.4 ultra-velikih tankerjih s surovo nafto. Vsak. Dan. 11.000,00 dni zapored, brez enega dneva premora. 11.256,00 km dolg tovorni vlak ultra-velikih tankerjev, ki se upokojijo po stopnji 2.4 na dan, naslednjih 30 let. Kaj bi potrebovali za to? Ponovno odgovori Pilke:

Torej glavna matematika je preprosta: da bi dosegli neto-nič emisij CO2 do leta 2050, bi svet moral priklopiti za 3 popolnoma nove jedrske elektrarne vrednosti brezogljične energije vsake dva dni, začenši z jutri do leta 2050. Istočasno bi bilo potrebno razgraditi za eno jedrsko elektrarno vrednih fosilnih goriv vsak dan, začenši z jutri do leta 2050. Ugotovil sem, da nekateri ljudje ne marajo uporabe jedrske elektrarne kot merilne palice. Tako lahko uporabimo vetrno energijo, kot merilno palico. Neto-nič CO2 emisij do leta 2050 bi zahtevalo vzpostavitev približno 1500 2.5MW vetrnih turbin, kar zasede približno 776km2, vsak dan, začenši z jutri do 2050.

Torej, da bi razgradili 11.256 km dolgo kolono ultra-tankerjev, bi bilo potrebno zgraditi in razgraditi 3 nove jedrske elektrarne vsake 2 dni. Ali pa zgraditi 1500 zelo velikih vetrnih elektrarn, nameščenih na približno 776km2 – vsak dan. To se preprosto ne bo zgodilo. Tudi če bi se svet popolnoma resno zavezal temu, ostaja to močno neverjetna naloga. In to milo rečeno. Ko nekaj zaide tako daleč preko črte verjetnosti, je v resnici nemogoče. Članek se je začel pisati v torek. Ker je sedaj ponedeljek, smo v zaostanku 18 jedrskih elektrarn. Potrebno bo pohiteti, da to nadoknadimo. A mogoče imate še vedno upanje. Če bi vse države tega planeta to postavile za svojo #1 prioriteto, bi nam to uspelo?

To nas pripelje do dejavnika, ki zadeve zakomplicira. Dejavnik št.2: človeško obnašanje.

Človeško obnašanje

En velik razlog, zakaj ne bo mehkega, lahkega prehoda na alternativno energijo, tiči v tem, da so naše biološke povezave slabe, ko je vprašanje odziva na tako velike, kompleksne, dolgoročne napovedi. Renčeč sabljasti tiger, ki se plazi tik pred nami? Na to vemo, kako se odzvati. Da si napolnimo trebuh z zrelim sadjem iz sadnega drevesa, da bi si potešili lakoto? Absolutno smo programirani na reševanje takšnih problemov. Ampak, da bi se organizirali na brezobrazno grožnjo v daljni prihodnosti? To pa ni v našem programu. Poizkusiti prepričati ljudi, da naredijo danes žrtve za nagrado, ki ni takojšnja in vidna? To sploh ni del našega biološkega kolesja. Ko se ljudje združijo v skupnem cilju, lahko ljudje delajo neverjetne stvari. Obstajajo osupljiva dejanja in dosežki, ki nam sporočajo, kaj vse je mogoče, ko se naši kolektivni umi kalibrirajo na skupno nalogo. Velike piramide. Ogromne srednjeveške katedrale. Veliki Zid na Kitajskem. Appollo misije na luno.

A bistveno manj je mogoče,ko smo ranjeni in razdeljeni. Kot smo to sedaj. Trenutno imamo težave s strinjanjem glede tega, katere spole naj bi se uporabilo v posameznih WCjih, kakšna je vloga totalitarizma komunizma/boljševizma v Sloveniji. Ali pa,kako ostati pristojen med stanjem v vrsti za nakup novega TV s popustom. V luči tega si je nemogoče predstavljati vedno bolj razklano prebivalstvo VB, Francije, ZDA ali pa Nemčije, da bi se strinjalo o čemerkoli, še najmanj pa o gromozanskem in noro dragem energetskem prehodu. Vsaka od teh držav se trenutno sooča z svojim naborom notranje-socialnih in političnih težav (ki so jih tudi same ustvarile, je potrebno dodati). Tako nimajo ne apetita niti sposobnosti, da bi prevzele zelo zahtevno nalogo 30-letne predelave globalne energetske infrastrukture. Da se bo ta tranzicija energije realizirala, je potrebna ogromna diverzifikacija truda – stran od tega in proti temu. To bo zelo težko. Potrebno bo veliko političnega kapitala in strokovnega vodenja. Ogromno bolečine in trpljenja bo nastalo, ko se bodo celotne industrije zaprle in zagnale nove. Kar peljite se skozi kakšna bivša železarska ali pa rudarska mesta oziroma področja in videli boste grenke relikte opuščenih industrij. Nekatera območja si niso opomogla niti desetletja potem, ko se je zgodilo sesutje. Ko so umirali rudniki premoga in železarne, so umirala tudi mesta.

Železarna Jesenice je na vrhuncu imela približno 6000 zaposlenih.

Z energtesko tranzicijo proč od fosilnih goriv, bomo priča podobnim primerom uničenih gospodarskih idej, ki bodo smetile po državi. Kraji, kjer so sedaj rafinerije, tovarne, rudniki bodo postali rjaveči ne-spomeniki.

Umirajoče mesto Jesenice

Enako velja za vse ostale, vezane na te industrijske grozde, kot so naprimer industrije maziv, avtomobilov, avionov do bencinskih črpalk in letališč.

Slovenija, Sostanj, 15.06.2012, 15. Junij 2012 Napis srecno je narisan na transportu za premog v termoelektrarno.

Kar nas pripelje do zapletujočega faktorja #3: čas, obseg in stroški.

Čas, Obseg in Stroški

Predpostavimo za trenutek, da se odločimo da je to to in začnemo z gradnjo 3 jedrskih elektrarn na dan.

Prvič: Koliko bi to stalo? Kdo to plača?
Drugič: Obstaja dovolj kvalificiranih delavcev in proizvodnih kapacitet za izdelavo in namestitev vseh komponent?
Tretjič: Tudi če se te elektrarne zgradijo in zaženejo, je na svetu sploh dovolj Urana za poganjanje teh 16500 novih, dodatnih elektrarn?

Odgovor na vsako od teh vprašanj je neke vrste “ne, to v resnici sploh ni mogoče”.

Pri tretjem vprašanju, celotne znane zaloge Urana so trenutno komaj zadostne za oskrbovanje obstoječih cca.400 reaktorjev na svetu za naslednjih 90 let. Če razširimo ptevilo reaktorjev z faktorjem 41 (16500 / 400), se ta zaloga Urana skrči na samo malce več, kot 2 leti. Nihče ne bo gradil jedrske elektrarne s samo 2 leti Urana na zalogi za obratovanje.(Veliko bolj smiselni so torijski rektorji). Podobne omejitve pri dobavi materialov se pojavijo, če preračunamo količino resursov, ki so potrebni, da zgradimo število vetrnih elektrarn ali solarnih panelov, ki bi lahko nadomestile te jedrske elektrarne. Stroški so osupljivi, globalni resursi pa preveč omejeni. Novih hidroelektrarn ni niti toliko, da bi se sploh kaj poznalo. Hkrati dodatno stvari zaplete dejstvo, da se za vse te, takoimenovane alternativne sisteme energije potrebuje ogromna količina fosilnih goriv za rudarjenje, proizvodnjo, namestitev in vzdrževanje. Svet zaenkrat še ni videl niti ene vetrnice ali solarnega panela, za katerega se pri rudarjenju, proizvodnji in montaži ni uporabilo energije iz fosilnih goriv.

Vizija, ki jo potrebujemo

Odgovor na post-fosilno gorivo obdobje ni sistem alternativne energije, ki nam omogoča enak način življenja. Ker to preprosto ni mogoče. Odgovor leži v tem, da storimo več z manj. Znamo že graditi zgradbe, ki bodo trajale na stotine let in ne potrebujejo skoraj nobene energije za hlajenje in ogrevanje. A te se dandanes bolj poredko gradi, ker stanejo več. Znamo že graditi majhna, lahka vozila in znamo voditi množični javni prevoz energetsko učinkovito. A družba ima rajši velike avtomobile in tovornjake, si jih lahko privoščijo (dokler je kredit poceni) in so priročna. Znamo že pridelati več hranebližje domu, kar je mnogo bolj zdravo za ljudi in ekosistem. A to se dela samo na butični osnovi, ker stane malce več. Zato je ljudem potrebno povedati resnico in jih navdihniti z vizijo, ki si jo lahko vsi delimo. Z grandioznim namenom je mogoče vse. Brez namena ne bo storjeno nič. Vizija, kaj je potrebno storiti, se bo skladala z primernimi spodbudami, da se te stvari opravijo. Povedalo se nam bo resnico, kar se pričakuje, ter našo vloko v projektu. Veliko življenj bo to navdihnilo z občutkom pomena in namena, ki jih trenutno v življenju velike večine ljudi ni. Ampak, glede na obseg izzivov ter na razbito in polarizirano družbeno in politično pokrajino, morate v resnici načrtovati, da se ne bo zgodilo nič. Da ne bo nobene skupne vizije, nobenega odrešenika in da bomo zgolj nadaljevali veselo naprej, dokler nam ne bo zmanjkalo časa in resursov, da bi storili karkoli več, kot obžalovali napake. Verjetnost je, da bomo nadaljevali naravnost po naši trenutni poti. Dokler -bum!- ne bomo padli direktno preko roba.

Zaključek

Glede na matematiko, človeške tendence ter težave, ki so povezane z časom, obsegom in stroški, je trenutno gibanje zelene energije samo prazna beseda. Preprosto se to ne bo zgodilo sčasoma. Nismo niti blizu tega, da bi bili zmožni zgraditi obsežne energetske projekte, ki so potrebni. Ekvivalent 3 jedrskim elektrarnam vsak drugi dan naslednjih 30 let? To so popolne mokre sanje. Manjka politične volje, kulturološke pripravljenosti in ustrezne zgodbe. Manjkajo celo primerni resursi. Preko teh pomislekov bo potrebno preurediti vse od tega, kako se ogrevamo, premikamo, hladimo in proizvajamo komponente naših modernih življenj, nekatere najbrž celo odpraviti, kot del tega projekta. Takšen ambiciozen podjem nima nobene zgodovinske primerjave. Je neverjetno kopleksen nabor težav (ki imajo rešitve) in napovedi (ki jih nimajo). To je natančno takšna situacija, kateri se bodo politiki izogibali tako dolgo, koliko bo to le mogoče, potem pa bo prepozno, da bi storili karkoli glede tega. To pomeni, da morate prilagoditi Vaša pričakovanja in investicije vašega denarja in energije. Celoten svet, ki je brezupno odvisen od neskončne rasti – je samo nekaj let oddaljen od tega, da dojame nemrealnost takšnega pristopa. Ko bo enkrat svet to dojel, se bo vse spremenilo. Hitro.

Človeštvo je v zgodnji fazi velikega prehoda. Izguba dostopa do izobilja energije bo spremenila stvari bolj, kot si lahko Vi in jaz v tem trenutku lahko predstavljamo. Ta prihodnost se nam približuje z divjim, pospešujočim tempom. Pripravite se.

Lastniki električnih vozil šokirani: Nova študija potrdila, da so električna vozila bistveno slabša za podnebje kot dizelska vozila –>

<– Pariški sporazum o podnebnih spemembah: Kaj vam je RTVS zamolčala

4 thoughts on “Postanimo resni glede Zelene Energije

 1. Dokler se zjutraj umivamo s toplo vodo, ki jo segreje električni grelec, za katerega elektrika pride iz TEŠ6 in tam kurimo lignit ali še slabše odpadke – lahko samo stare sveče pri prenizki temperaturi za razpad snovi ampak nastajajo strupi zaradi neustreznega kurišča potem nam ni pomoči.
  Samo parkirišča in streha parkirne garaže Luke Koper imajo površino vsaj 700.000 m² in da vsaj 100MW energije nekaj u rob sončnem vremenu. To je natanko toliko kot porabi cela naša primorska in natanko 10x več kot je priključna moč Luke Koper.
  Potem pa se pridobi še vsaj polovico, toliko, če se pokrijejo skladišča luke.
  Danes je edina alternativa hranjena energije akumulacija slane vode nekje nad Kraškim robom in Tesla baterije, ki bi bile predrage še morda predvsem pa imajo 3.000-5.000 ciklov polnjenja.
  Ampak na Jesenicah že stoji taka izravnalna baterijska izravnava moči 12MW 24MWh, ki se bo izplačala v 3 letih.
  Prihaja pa grafenski kondenzatorski hranilnik energije in ima življenjsko dobo 1.000.000-2.000.000 ciklov in bistveno hitrejše polnjenje in praznjenje kot baterije.
  Svetujem obisk Španije imajo nekaj več tisočkrat več vetrnih elektrarn kot mi, ki imamo dve.
  Praktično kamor se ozreš so prisotne ob cestah ali vsaj na obzorju, Veliko veliko PV stekel tudi takih, ki izglodajo kot običajne fasade pa je na steklu hkrati zasenčite in generiranje energije…
  Matematika že štima v prispevku morda a samo nafta in atomska nista več edini alternativi.
  Andrej Čufer

 2. Pa še to
  Jesenice morda umirajo za nekoga, ki to zapiše pod sliko.
  Predvsem zato, ker imajo demografsko še naprej zgrešeno politiko in ker ni dovolj novih svežih idej za nove posle.
  Vem kaj govorim, ker moja družina izvira iz Jesenic in je bil praded celo zelo uspešen župan vojno.
  Včasih so se Jesenice dušile, sem hodil 4 leta tja v srednjo šolo smrdelo je po gnilih jajcih, ker so pražili tam rudo in ločevali jalovino od rude, kar niso so takrat raje vozili jalovino z vlakom iz Bosne kot, da bi tam pripravili rudo z dovolj velikim deležem železa kar je bilo ustrezno za tehnologijo taljenja železa.
  V prvem letniku gimnazije so nam pokazali na obhodu prvo malo elektro peč za katero nismo znali zbrati starega železa tedaj v celi Jugoslaviji, ampak so staro železo uvažali celo iz Amerike, ker so bile težave z devizami peč ni obratovala.
  Ko so se pohvalili, da bojo opuščali plavže in gradili elektro peč, sem postavil provokativno vprašanje kje bojo pa za novo večjo dobili staro železo. Možak je zaripnil ni znal odgovoriti in očitno se da zbrati staro železo ali pa ga uvoziti, ker večja elektro peč danes obratuje jalovine in žlindre pa je bistveno manj kot jo je bilo nekoč.

 3. G. Čufer, za vašo idejo bi potrebovali enkrat večje omrežje zaradi enormnih sunkov, kdo zagotovil energijo v oblačnem vremenu ali brezveterju?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.