Kolaps v Nemčiji je resničen…in se pospešuje

Aprila smo pričeli govoriti, da je Nemčija “mrtvo hodeče gospodarstvo”. Danes bomo govorili o tem, da je Nemčija ostala brez nog.

Včeraj zjutraj, ko je biil objavljen proizvodni PMI, je bil to najslabša možna novica, ki si jo je Angela Merkel lahko predstavljala – 41.4. Številka, tako slaba, da bi se še psi valjali po njej.

Na splošno, se nemško gospodarstvo krči na nivojih nabavnih managerjev. Angela Merkel pa skriva ogromen dvig davkov v ogromnem političnem pritisku Zelenih, zato prihodnost nemške gospodarske rasti izgleda tako slabo, kot spodnji graf.

Sesutje nemške proizvodnje

Poleg očitnega, je največji podatek tega grafa stalnost s katero analitiki, ki so plačani veliko bolje, kot jaz, precenjujejo to številko. Je briljanten prikaz pristranskega zavajanja.

In jasno je, zakaj se to dogaja. Konvencionalna modrost nam pravi, da negujoča centralna banka in negativne obrestne mere ECB na vrhu tega negovanja podpirajo nadaljno rast proizvodnje, ker je kredit poceni.

Ampak jo ne, če ne obstaja kapaciteta kupcev nemških dobrin, da prevzamejo še več kredita. Negativne obrestne mere naj bi pospešile valutne tokove, ker kdo pa želi izgubljati denar na svojih prihrankih, kajne?

Larry Summers (nekompetenten prevarant) si to tolmači kot signal trgom. A negativne obrestne mere signalizirajo, da so stvari “v kurcu” in da centralna banka nima nobenega zaupanja v gospodarstvo.

Za nikogar ni presenečenje, da je ECB postala “golobja”(ohlapna monetarna politika) isto sekundo, ko so dobili podatke, da se nemško gospodarstvo krči. Ker brez rastočega izvoza Nemčije ne more biti podpore za stabilen euro, neodvisno od Brexita.

In ko “Remainiacs” nadaljujejo z igranjem igric, da bi preprečili Brexit, njihovi argumenti izgledajo šibki, saj je vsem jasno, da Evropa potrebuje Veliko Britanijo bolj, kot Velika Britanija potrebuje Evropo.

Ampak hej, ne pustite, da dejstva prizadanejo čustva religije nekaterih ljudi. (čustva nad dejstvi je že od nekdaj mantra levičarjev)

Pravzaprav, vsakič, ko poizkušajo ustvariti naslove v medijih in poizkušajo za vse okriviti negotovosti pri Brexitu, pravzaprav obelodanjajo, kako so oni tisti, ki to ustvarjajo in razvlačujejo celoten proces.

Včerajšnji podatki iz Evrope so močno prizadeli trge. Cena nafte je nadaljevala z padanjem na krilih te novice in špekulacij, da se bo iranski predsednik Rouhani srečal z obema, predsednikom Trumpom in predsednikom vlade Velike Britanije Borisom Johnsonom ob robu zbora Združenih Narodov v tem tednu. Čeprav je iranski zunanji minister Javad Zavir izključil možnost sestanka s Trumpom, so iranci pripravljali teren za Johnosna s tem, da so izpustili britanski tanker Stena Impero. Po vsej verjetnosti s tem ne bo nič, saj je Johnson vpet v Brexit.

Euro je izgubil 1.1$, zlato pa je nadaljevalo z rastjo v vseh valutah, vključno z dolarjem.

In ker so trgi za financiranje z dolarjem v resnem prevratu, nas je Martin Armstrong opozoril, da sta obe, ECB in FED ujeti. FED bo svoje krizno repo okno pustilo odprto do 10 oktobra.

Z rastočim pritiskom izven ZDA po odpravi gotovine, zato da bi z zaplembo denarja svojih državljanov podpirali vse širši kolaps socializma, se je zgodila večja panika bega v ameriški dolar. Kljub dejstvom, da so bili naslovi v časopisih na začetku 2019, da tuje Vlade prodajajo ameriški dolg zato, ker se približuje padec dolarja, je šlo za lažno prikazana dejstva, saj je bilo prodajanje ameriškega dolga na tej točki koordiniran trud, da bi se preprečila krepitev dolarja.

Martin Armstrong je imel vedno prav, ko je trdil, da padajoče zaupanje v Evropo in Euro poganjajo trenutno dinamiko močnih cen ameriškega kapitala.

Primarne banke delilke bodo morale biti dovolj helikoptersko hitre z gotovino, da bodo zagotovile svoje del izdajanja, ker kakršnokoli stopicanje pri yieldu bo slabo.

Kriza dolarskega financiranja je resnična in se pospešuje, kot se pospešuje implozija nemškega gospodarstva. In ne gre se več samo za Nemčijo. Francoski PMI podatki so bili grozni, celoten kompozit PMI za eurocono pa stopica na robu krčenja. Kar mora vsakogar sedaj skrbeti je obrat proč od velikega vstopa v evropski suvereni dolg (državne obveznice/zakladne menice…držav članic). Donosi na te obveznice so kljubovali gravitaciji celotno leto, a proti padajočemu euru so nevzdržni.

Donos na vse vrste nemških obveznic (6 mesečne – 30 letne)

Krivulja donosa nemških obveznic se je pričela vzpenjati na kratkem koncu (pri 6 mesečnih). Inverzija se poslabšuje. Povpraševanje po ameriških obveznicah pa še vedno raste.

Je potem sploh čudno, da Svet Evrope spreminja ton o dogovoru z Boris Johnosom glede Brexita?

Nemčija je v težavah s tem pa celoten evropski projekt. Odlično.

<– Nemška vojska se pripravlja na razpad EU ali kaj hujšega

Bo Deutsche Bank – DB povzročila naslednjo globalno krizo –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.