“Storili smo napake”: Francija spremenila ton o rumenih jopičih, gibanje se širi v Kanado

Macronova Vlada je spremenila svoj ton po petih zaporednih tednih nasilnih demonstracij “Rumeni jopič” po državi.

V nedeljo je predsednik Vlade Edouard Philippe priznal časopisu Les Echoes, da so pri ravnanju s protesti bile storjene napake ter, da je potreben dialog. “Storili smo napake. Nismo dovolj poslušali francoske ljudi. Ostajam prepričan, da si želijo spremembe te države.” je izjavil Philippe.

Protestniki, ki nosijo rumene refkelsivne jopiče, so začeli polniti ulice po Fanciji 17.11.2018 – prvotno so protestirali proti davku na pogonska goriva, namenjenim za boj proti globalnemu segrevanju – nato pa so se izoblikovali v gibanje po celi državi, ki se upira Macronovi Vladi. Do sedaj je bilo sedem mrtvih, preko 4500 aretacij in na stotine ranjenih med demonstracijami. Protestniki so razbijali okna trgovin, ropali, zažigali vozila in obglavljali kipe. Dodatno k ogromnemu številu policijske prisotnosti se je policija odzvala na proteste s solzivcem, s pomočjo katerega je poizkušala razbiti množice. Zgodaj v decembru 2018 je finančni minister Bruno Le Maire vpliv protestov na gospodarstvo označil za “katastrofo”. Medtem pa so se protesti “rumeni jopič” razširili v več evropskih držav, najbolj opazno na Nizozemsko in Belgijo, razširili pa so se tudi v Izrael, Irak in sedaj tudi Kanado.

Protestniki z rumenimi jopiči in proti-protestniki so bili pretekli konec tedna opaženi v več kanadskih mestih, med drugim v Torontu, Calgaryu, Halifaxu, Edmontonu, Saskatoonu in Monctonu.

“Nikoli še nisem srečal niti enega kanadčana, ki razume, kako bo davek na ogljikove izpuste zmanjšal ogljikove emisije,” je dejal protestnik James Hoskins za CTV Atlantic. Nek drug kanadski “rumeni jopič” Barry Ahern je program poletnih posojil predsednika Vlade Justina Trudeaua poimenoval z “zatiranje kanadčanov s strani naših lastnih ljudi”. Program je bil kritiziran zato, ker je od organizacij, ki so se prijavljala na ta posojila, zahteval, da podpišejo “potrdilo” s katerim potrjujejo, da spoštujejo LGTB pravice in pravico do splava.

V Calgaryu se je veliko zborovanje začelo pred Kerby Centrom, kjer je protestnik Craig Chandler sporočil CTV Calgary, da so ljudje nezadovoljni zaradi naftovodov in Trudeaujevim vodenjem nasploh. “Odkar to počne Francija, želijo to početi vsi,” je rekel Chandler, član Progressive Group for independent Business, ki je prav tako izzval člana parlamenta iz območja Calgary Center – Kent Hehra.
“Od našega predstavnika v parlamentu želimo izvedeti, zakaj ni storil ničesar glede težav z naftovodom, zakaj ni storil ničesar glede nafte in plina, glede na to, da predstavlja nafto in plin,” je rekel Chandler. “Želimo izvedeti, zakaj zakaj Quebec prejema 13 miljard CAD v transfernih plačilih, ko mi trpimo.” Hehr je potrdil težave v mestu in potrdil zavezo njegove Vlade k gradnji vsaj nekaj naftovodov – vključno z Trans Mountain širitvijo. “Ni dvoma, da želimo zagotoviti, da ko gre dobro Alberti, gre dobro tudi Kanadi.” je izjavil. –CTV News

Kanadčani v Torontu so izrazili svoje frustracije in nestrinjanje glede davkov na ogljikove izpuste in imigracije, v Edmontonu pa je prišlo do napetosti med rumenimi jopiči in proti-protetniki, saj se je skupaj nabrala več sto glava množica. “Naveličan sem, da Trudeau v bistvu počne z našim denarjem, kar želi in ga pošilja v inozemstvo.” je izjavil eden od protestnikov rumenih jopičev, ki sliši na ime Turk. “V tem trenutku, osebno, se soočam z krizo službe. Vse naše službe so izginile, ves naš denar gre stran.

<– Liberalni predsednik kanadske Vlade – Trudeau borcu ISIS dodelil 10.5mio kanadskih dolarjev odškodnine

Prizori revolucije v Franciji – Macron izgublja nadzor nad državo –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.