Ko boste prebrali sledeče, najverjetneje ne boste nikoli več želeli imeti na krožniku genetsko modificirane hrane

Vsak dan večina američanov (in evropejcev) navdušeno požira hrano, ki vsebuje sestavine, ki so bile genetsko modificirane, brez, da bi kadarkoli pomislili na posledice. Večina teh potrošnikov preprosto domneva, da politične oblasti nebi nikoli dovolile prehrane z GMO, če nebi bilo to prehranjevanje varno. Na žalost izgleda kot, da so oblasti zatajile. Vsebina, ki jo bomo v nadaljevanju delili z Vami je precej zaskrbljujoča. Pravzaprav obstaja velika verjetnost, da po branju tega članka nikoli več ne boste želeli GMO hrane (niti za živalsko krmo). A na tej točki, kjer smo, se je skoraj nemogoče izogniti GMOjem, ker so prisotni skoraj povsod. Vkolikor niso posebej označene z “organsko”, je večina koruze, soje, repice (oljne repice) in sladkorne pese, ki se jo prideluje v ZDA in Evropi genetsko spremenjene. Prav tako skoraj vsa pakirana hrana vsebuje sestavine, ki jih pridobimo iz ene od prej omenjenih poljščin.

Bt koruza – orožje za tiho vojno proti človeštvu

Porobnosti glede vpliva na zdravje zaradi prehrane z GMO poljščinami si bomo pogledali malce kasneje, najprej pa je potrebno opozoriti na nov trend, ki je potencialno še bolj nevaren.

V zadnjih letih so znanstveniki in raziskovalci premikali meje biologije z namenom, da izumijo nove “rastlinske” alternative obstoječim prehranskim proizvodom. V bistvu uporabljajo “sintetično biologijo” za ustvarjanje “popolnoma novih oblik življenja na podlagi skic“…

Neverjetni “krvaveči” vegi burger, rakci in kozice iz alg, veganski siri, ki se topijo so zadeve, ki prihajajo v restavracije in na police supermarketov in ponujajo potrošnikom novo generacijo rastlinskih proteinov, ki izgledajo, delujejo in imajo bolj podoben okus kot originali, kot kadarkoli prej v zgodovini.
Kar pa potrošniki ne vedo pa je, da se je večino teh novih hran ustvarilo z uporabo sintetične biologije, znanost, ki je v vzponu in vsebuje načela genetskega inženiringa za ustvarjanje popolnoma novih življenjskih oblik.

Seveda pa nihče zares ne ve, kakšni bodo dolgoročni vplivi na zdravje, ko bodo enkrat ljudje množično začeli uživati “sintetične proteine”. In ko bodo enkrat ti genetsko zasnovani organizmi začeli zizločanjem genetskega materiala v divjino, bo to lahko povzročilo totalno in popolno okoljevarstveno nočno moro. Sodeč po Rebecci Burgess ta podjetja ne upoštevajo “prihodnosti genetskega onesnaženja“…

Rebecca Burgess, ustanoviteljica Fibershed, ki je lansko leto pripravila poročilo skupaj z ETC Group glede nevarnosti oblek narejenih iz genetsko modificiranih ali pa z biosintezo pridobljenih materialov, dvomi v učinkovitost metod za preprečevanje okoljske kontaminacije genetsko spremenjenega materiala. “Skrbi nas, da uporabljajo osnovne življenjske oblike, ki rastejo hitro in hitro prenašajo gene, brez da bi imeli v mislih prihodnost genetskega onesnaženja.”

To je še večja težava v kmetijski sferi saj je na tej točki v zgodovini “genetsko drsenjepostalo globalni problem

Kontaminacija z GMO je dobro dokumentirana. Po podatkih International Journal of Food Contamination, se je med 1997 – 2013 zgodilo skoraj 400 primerov GMO kontaminacije v 63 državah. Del težave je sama narava narave. Veliko rastlin oprašujejo žuželke,ptice ali veter, ki omogočajo, da se cvetni prah iz GMO rastline premakne na sosednja polja ali pa v divjino. To genetsko drsenje dokazuje, da so velike težave na področju nadzora nad GMO tehnologijo. Ne samo, da je genetsko drsenje nemogoče preprečiti, tudi pomanjkljiva zakonodaja ne definira nobene odgovornosti za podjetja, ki proizvajajo semena, ter jih s tem ne pokličejo na odgovornost zaradi morebitne škode. Tako vse breme pade na kmetovalce, ki so žrtve GMO kontaminacije.

Igramo se z življenjem samim, pojma nimamo kakšne bodo dolgoročne posledice. A kar vemo do sedaj je to, da je veliko število znanstvenih študij nakazalo na to, da GMO hrana ni zdrava. Sodeč po raziskavi, ki jo je objavila American Academy of Environmental Medicine, so študije na živalih povezale GMO hrano s celo vrsto zdravstvenih težav

“Številne študije na živalih nakazujejo na resne težave z zdravjem zaradi GMO hrane, vključno z neplodnostjo, težavami z imunskim sistemom, pospešeno staranje, težave z uravnavanjem insulina v krvi in spremembami večjih notranjih organov in prebavnega sistema.”

Nihče od nas se nebi prostovoljno javil za katero od zgoraj naštetih težav a dejstvo je, da sami sebi to počnemo, ko redno uživamo hrano, ki je bila genetsko modificirana. Za tiste, ki ste skeptični, si poglejte in razmislite o tem, kaj so znanstveniki odkrili, ko so podgane krmili z genetsko spremenjeno sojo

“Izkušnja z živalmi, ki smo jih krmili z GMO hrano je bila strašljiva. Ko smo genetsko spremenjeno sojo krmili ženskim podganam je večina njenih potomcev pomrla v treh tednih. Kontrolna skupina, ki smo jo krmili z naravno sojo, je doživela 10% pogin potomcev. Potomci podgan krmljenih z GMO hrano so bili manjši in so kasneje imeli težave z reprodukcijo.
Ko smo krmili moške podgane z genetsko spremenjeno sojo se je dejansko spremenila barva njihovih jajc – iz normalne pink barve v temno modro. Ko smo krmili miši z genetsko spremenjeno sojo je bila sperma samcev genetsko spremenjena. Celo zarodki miši, ki so bile krmljene z genetsko spremenjeno sojo so imeli občutne spremembe v svoji DNA verigi. Miši, ki so jih krmili z genetsko spremenjeno koruzo v okviru avstrijske državne študije, so imele manj potomcev, ki so bili manjši, kot je to običajno.”

Je to morda vzrok, zakaj se v Evropi in Ameriki soočamo z reproduktivno krizo? Raziskovalci so prav tako ugotovili, da čredne živali doživijo podobne težave, ko se jih krmi z GMO poljščinami

“Reproduktivne težave prav tako pestijo čredne živali. Raziskave v zvezni državi Haryana v Indiji so pokazale, da je večina bivolov, ki so jih krmili z genetsko spremenjenimi semeni bombaža, doživela komplikacije, kot so prezgodnji porodi, splavi, neplodnost in propadli zarodki. Mnogo telet je poginilo. V ZDA je okoli dva ducata kmetovalcev prijavilo, da je na tisoče pujsov postalo sterilnih, potem, ko so jim krmili določeno genetsko spremenjeno koruzo. Nekateri so imeli lažne brejosti, drugi spet so rodili vrečke vode. Krave in biki so prav tako postali neplodni, ko so jim krmili isto genetsko spremenjeno koruzo.”

Če je to sporočilo trde znanosti, zakaj zaboga si to počnemo?

Na koncu se vse konča pri pohlepu. Štiri ogromne korporacije imajo dobesedni monopol na trgu semen, v igri pa je na milijarde dolarjev. Zato se porabi ogromna količina časa in denarja za prepričevanje američanov in evropejcev, da ni razloga za skrb, hkrati pa se ogromne količine denarja stekajo v kampanije politikov, ki podpirajo genetsko spremenjeno hrano. A pokrova na sodu z resnico ne morejo držati za vedno saj vedno večje število doktorjev javno opozarja…

Vse več doktorjev predpisuje prehrano brez genetsko spremenjene hrane. Dr. Amy Dean, specialistka za interno medicino iz Michigana ter članica upravnega odbora AAEM pravi: “Močno priporočam, da pacienti jedo izključno in samo genetsko nespremenjeno hrano.” Dr. John Boyles, specialist za alergije iz Ohio pravi: “Včasih sem opravljal testiranja za alergijo na sojo a sedaj, ko je soja genetsko spremenjena je tako nevarna, da ljudem govorim, naj ne nikoli ne jedo.”
Dr.Jennifer Armstrong, predsednica AAEM pravi: “Doktorji najbrž vidijo učinke na svojih pacientih a morajo znati postaviti pravilna vprašanja.” Svetovno priznan biolog Pushpa M. Bhargava gre korak dlje. Po pregledu več kot 600 znanstvenih študij zaključuje, da je genetsko spremenjena hrana eden od glavnih vzrokov za hitro upadanje zdravja američanov in evropejcev.

Vkolikor želite živeti dolgo in uspešno življenje, morate poskrbeti za svoje zdravje. Večina evropejcev in američanov nima pojma, da je bila genetsko spremenjena koruza dejansko modificirana na način, da vsaka celica te koruze vsebuje proizvajalca pesticida v vsaki celici te koruze

Genetsko spremenjena koruza in bombaž sta bila zasnovani tako, da proizvajata svoj lasten vgrajen pesticid v vsaki celici. Ko škodljivec ugrizne rastlino strup razžre njihov želodec in jih s tem ubije. Biotehnološka podjetja trdijo, da je pesticid Bt sintetiziran iz zemeljske bakterije Bacillus thuringiensis in ima doglo zgodovino varne uporabe, saj organski kmetovalci in ostali uporabljajo Bt bakterijski spprej za naravno zatiranje insektov. Genetski inženirji vstavijo gene Bt bakterije v koruzo in bombaž, tako rastline same ubijajo. A Bt toksin, ki se proizvede v genetsko spremenjenih rastlinah je tisočkrat bolj koncentriran, kot naravni Bt sprej, ustvarjen je, da je bolj strupen, ima lastnosti alergena in za razliko od razpršila, ga ni mogoče sprati iz zelenjave/rastline z umivanjem.

Ste mnenja, da je dejansko varno, da se prehranjujete s takšno “hrano”?

Na žalost zdravstvene posledice hranjenja z genetsko spremenjeno hrano niso samo začasne. Pravzaprav je ena študija ugotovila, da učinki prehranjevanja z genetsko spremenjeno hrano trajajo veliko dlje, kot je kdorkoli predvideval…

Edina objavljena študija človeškega prehranjevanja je razkrila najbrž najbolj nevaren problem genetsko spremenjene hrane. Gen, ki je vstavljen v genetsko spremenjeno sojo se prenese na DNA bakterij, ki živijo v našem prebavnem traktu in nadaljuje z delovanjem. To pomeni, da že dolgo po tem, ko smo prenehali s prehrano z genetsko spremenjeno hrano, v nas še vedno “bivajo” škodljivi genetsko modificirani proteini, ki se nemoteno proizvajajo v našem telesu. Povedano bolj preprosto, vkolikor zaužijete koruzni čips, ki je narejen iz Bt koruze, bo le ta spremenil naše prebavne bakterije v živeče tovarne za proizvodnjo pesticidov, najverjetneje za celoten preostanek življenja.

Večina pakirane hrane, ki jo uživamo danes ni varna, stanje pa se slabša z vsakim letom.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.