Smrt globalizacije se pospešuje, globalna trgovina nazaduje

Sprememba v skupnem globalne izvozu je sedaj negativna…

Sprememba v skupnem globalnem izvozu

Barron’s je objavil zanimiv članek z naslovom Kako naj investitorji krimilijo zaton globalizacije. Desetletja naporov za prosto trgovino preko vseh meja so se pričela obračati. Globalizacijo je prevzel populizem, nacionalizem in protekcionizem.

Brexit bo povzročil nove trgovinske ovire med Veliko Britanijo in ostalo Evropo. Indija je pravkar omejila tuje operaterje, ki prodajajo dobrine preko spleta. “Najverjetneje jaz nikoli nebi rekel, da se bo končalo, a počasi se začenjam čuditi,” trdi Don Allan, vodja financ (CFO) pri Stanley Black&Decker. “Očitno gre trend v to smer. Države so bolj osredotočene na zaščito svojih svetov, kot pa na sodelovanje v globalni ekonomiji.”

Padajoč vpliv Kitajske v odstotkih

Sprememba v izvozu v ZDA na področju elektronike in strojev

GoerTek, kitajsko podjetje, ki proizvaja AirPode za Apple, je uradno sporočilo svojim dobaviteljem preteklo leto, da svojo proizvodnjo selijo v Vietnam. Pridružilo se bo podjetjem, kot je LG Elecronics (066570 Južna Koreja) in Samsung Electronics (SSNLF). Ampak ne gre samo za tehnološka podjetja: Kemijsko podjetje Huntsman (HUN) je najavilo v preteklem poletju, da so odprli tovarno v Vietnamu, prvo v Aziji izven Kitajske. Pravzaprav je proizvodnja v Vitenamu preteklo leto zrasla bolj, kot v katerikoli drugi večji Azijski državi, so izračunali pri IHS Markit.

Zavajujoči odstotki

Zgornji graf in osredotočenost na odstotke sta zavajujoča. Trgovinski deficit med ZDA in Kitajsko je dosegel nove zgodovinske viške.

Carine, robotika, plače, transportni stroški

Tektonske plošče globalne trgovine se premikajo. Niti stisk roke med Trumpom in Xijem tega premika ne bo zaustavilo. Premiki so bili prisotni že preden je Trump postal predsednik, a carine so definitivno pospešile ta trend. Na Kitajskem se soočajo z rastjo stroškov dela, kar je pripeljalo do izgube proizvodnih delovnih mest ne samo zaradi robotov ampak tudi zaradi Vietnama.

Zaposlenost v proizvodnji

Zaposlenost v proizovodnji, danes smo približno na istem nivoju, kot zgodaj 1940

Zahvaljujoč robotom se je nekaj proizvodnje vrnilo a brez zaposlitev. Potrebno je vse manj in manj ljudi, da se nekaj stori. Minus plače in transportni stroški, potem je zelo smiselno, da je proizvodnja blizu končnega kupca.

Včerajšnja bitka

Trump bije izgubljeno bitko – proizvodnja, te službe se odšle in se ne bodo več vrnile.

Resnična težava

Trump gleda v vzvratno ogledalo. Želi vrniti proizvodna delovna mesta, a te službe so v nazadovanju na dolgi rok. Bolj problematično za ZDA je sedaj fokus Kitajse na visoko tehnologijo namesto rutinskega sestavljanja. Huawei, kitajska korporacija, je sedaj globalni vodja na področju 5G tehnologije. Trump temu želi narediti konec s s trditvijo, da je Huawei vohunska grožnja. Za pogovor, si preberite “Resnični razlogi, zakaj Trump želi prepoved Huaweia: ZDA želijo vohuniti, Kitajska pa ne sodeluje“. ZDA se morajo osredotočiti na službe prihodnosti in ne preteklosti. Trgovinski pogovori na temo soje, sestavljanja telefonov itd ZDA ne bodo niti malo koristili. Carine niso in ne bodo rešile nobene težave.

<– Prevzem novega svetovnega reda je zelo resničen in začel se bo z Nemčijo in Kitajsko

Italexit pred vrati: Rim na strani Kitajske nove svilene ceste –>

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.