Tri črke izza kolapsa Argentine: IMF

Kot se je poročalo sredi avgusta 2018, kot odgovor na največji padec vrednosti argentinskega pesota, se je CBRA (Central Bank of Republic of Argentina) odločila, da bo uporabila “krizni” dvig obrestnih mer, in ko se je peso sesul na 1/39 USD, je nepričakovano dvignila ključno 7-dnevno leliq obrestno mero na 60% (dvig za 1500 bazičnih točk). Obrestna mera se je najprej dvignila iz 40% na 45% 13 avgusta 2018. Banka je prav tako potrdila, da ne bo nobenih rezov obrestnih mer do decembra.

argentina-hikes-2018

Dvigovanje obrestnih mer v Argentini od dec 2015 – jun 2018

Na žalost za Argentino dramatičen dvig obrestnih mer ni dovolj, in ko trgi pričakujejo nekakšno fiskalno intervencijo, je ARS (argentinski peso) nadaljeval svoj padec vrednosti in z njim se je trgovalo na najnižjih nivojih trgovanja, ki so dosegli 1/40 USD prvič v vsej svoji zgodovini obstoja.

usd-ars-2018

Tečaj USD : ARS 29.8.2018 – 30.8.2018 ter zadnji dvig obrestne mere

usd-ars-2018-imf

Tečaj USD : ARS od septembra 2016 do 30.8.2018 in IMF bail-out

Ampak, kaj pa IMFova zavora? Očitno je, da trgi IMF ne dajejo veliko kredibilnosti in po vsej verjetnosti obstaja razlog, zakaj ne, kot pojasnjuje Constantin Gurdgiev. Tu so njegove misli:

Po kratkem premoru so @IMFNews spet nazaj v poslu prevzemanja majhnih in wanna-be velikih držav…in naslednja M&A tarča je njihova najljubša: #Argentina, država, ki je IMF nikoli ne more pozdraviti sebe.

Tiskovna predstavnica grške Vlade: “Grčija ni Argentina.”

V ŠESTIH IMF programih v obdobju 1992 – 1999 Argentini ni uspelo izpolniti NITI ENEGA od pogojev IMF za kreditiranje v … emm … vseh od teh šestih programov. V 61 letih med 1956 in 2017 je bila ta država v IMF programih 40 let. V 62 letu je v programu IMF 41 let.

V celotni zgodovini Argentine, je novo kreditiranje te države s strani IMF najbolj popoln primer tega, da se 62 let počne eno in isto stvar, a pričakuje se drugačen izzid.

Ampak ne obupajte: IMF posojila #Argentini ne bodo popolnoma proč vržena. Hranila bodo kaviar & šampanjec vojski svetovalcev, analitikov, lobistov, specialistov, tehničnih strokovnjakov in podobne neuporabne ekonomiste, ki prebivajo v Washingtonu DC in okolici.

Seveda bo tokrat vse drugače. Nova tranša IMF, o kateri dogovor so dosegli junija 2018, je NAJVEČJE posojilo IMF v zgodovini posojil državam – 50 milijard USD. Argentinski Vladni deficit je bil 6.46% BDP v 2017 (Italija za primerjavo ima 1.93%). Argentinski bruto Vladni dolg je pri približno 52.6%, kar je zgolj tanka senca Italije, ki je pri 131.5%. Vendar je trenutno stanje na saldu Argentine -5.1% BDP,medtem ko je v Italiji +2.6%. Kljub velikosti organizacije kot je IMF, posojilo pokrije SAMO 14 mesecev trenutnega deficita Argentine.

Vse to pomeni eno samo preprosto stvar: Po zadnjem obsežnem programu IFM (ne vključujoč posledično kreditiranje za reševanje po-programskih neuspehov), je Argentina vstopila v obdobje gospodarske depresije.

Zaključek: Tokrat ne bo bistveno drugače.

<– Nemčija razmišlja o bailoutu Turčije, da bi preprečila “vsesplošno gospodarsko krizo”

Je Vaš denar ampak ne morete do njega: EU predlaga zamrznitev računov za preprečevanje “bank-runov” –>

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.