Nemška vojska se pripravlja na “razpad EU” ali kaj hujšega…

Nemška vojska se pripravlja za številne scenarije, ki se lahko zgodijo v naslednjih dveh desetletjih. Scenariji obsegajo vse od “razgradnje EU” do “multipolarnih tekmecev” in razgradnja zahodnega reda.

bw1

Sodeč po notranjem poročilu, katerega je pridobil Der Spiegel, na 102 straneh “Strateška perspektiva 2040”, obstaja 6 scenarijev za socialne trende in mednarodne konflikte, kako se bodo razvili in vplivali na nemško varnost.

bw2

V enem od šestih scenarijev (Razgradnja EU in Nemčija v odzivni vlogi) avtorji predvidevajo “množično konfrontacijo”. Projekcija prihodnosti opisuje svet kjer mednarodni red erodira po desetletjih nestabilnosti, vrednostni sistemi se ločijo in globalizacija je ustavljena. Povečanje EU se večinoma opusti, druge države so zapustile skupnost, Evropa je izgubila svojo globalno konkurenčnost, pišejo strategi Bundeswehr. Večinoma nered, včasih kaos, svet, ki se nagiba h konfliktom je dramatično spremenil varnostno okolje Nemčije in Evrope.

Peti scenarij (Zahod proti Vzhodu), nekatere vzhodne države EU so zamrznile svoje stanje evropske integracije medtem ko so se druge pridružile vzhodnemu bloku.

V četrtem scenariju (multipolarni tekmeci) je v vzponu ekstremizem in obstajajo EU partnerji, ki celo občasno iščejo specifičen pristop do ruskega modela državnega kapitalizma.

Dokument izrecno ne podaja prognoze, vendar so vsi scenariji “možno znotraj 2040 časovnega horizonta”, pišejo avtorji.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.