Trudeau sporočil: Nič nafte in plina za Nemčijo

Nemški kancler Olaf Scholz je potoval v Kanado kjer je iskal novo energijo potem, ko je Rusija ugasnila pipico, a iz Kanade v Nemčijo ne bo prišla niti kapljica nafte ali plina. Namesto nafte in plina je bila Nemčiji ponujena tri letna pogodba preko katere bi nekega dne dobili precenjen kanadski vodik v letu 2025.

Preden je nemški kancler Scholz prispel v Kanado so mnogi špekulirali, da bi zaradi dogodkov v Ukrajini, veliko držav bilo pripravljenih plačati pribitek na utekočinjen zemeljski plin iz Kanade, ker neprijateljskim državam Rusija ne prodaja več nafte in plina. A včeraj so se te špekulacije razblinile, saj je Trudeau sporočil, da za izvoz zemeljskega plina v Nemčijo ni “dovolj močnih poslovnih razlogov” nato pa je Nemčijo še poučeval o priložnosti za zeleni prehod katerega omogoča evropska plinska kriza. “Trenutno pregledujemo, tudi podjetja pregledujejo, če v tem novem kontekstu obstajajo dovolj veliki poslovni razglogi, da izvedemo te investicije,” je povedal Trudeau. Nato je v nadaljevanju Trudeau začel razpravljati o tem, kakšno priložnost za zeleni prehod in doseganje opevanih “neto-nič emisij” ciljev predstavlja evropska plinska kriza. “Svet bo potreboval energijo v prihodnjih desetletjih,” je povedal Trudeau. “Svet bo prav tako moral poskrbeti za to, da bo ta energija neto-nič emisijska.” “Tam je tržni razlog. V to smer gre svet.”

Glede tržnih razlogov – obstaja en res velik. Nedavno se je Kanada veselila zaradi predlaganega Energy East naftovoda, ki bi imel dnevno kapaciteto 1.1 milijona sodčkov nafte, ki bi bili poslani iz Alberte do Atlantske Kanade. To bi bil gospodarski boom za Kanado in hkrati bi s to kapaciteto lahko omilili večino trenutnega trpljenja v Evropi, ki se dogaja zaradi energetske krize, ki bo v Evropi pripeljala do mednarodnih izpadov električnega omrežja kot tudi do omejevanja porabe pogonskih goriv.

Preberite tudi: #FreedomConvoy2022

Leta 2019 je Bloc Quebecois prevzel zasluge za zaustavitev naftovoda, izza te organizacije pa so dejansko niti vlekli koalicija skeptičnih vzhodnjakov in podnebnih radikalcev. Sedaj pa namesto, da bi bila vzpostavljena infrastruktura preko katere bi se transportiralo plin in nafto v Nemčijo, je Nemčija podpisala “deklaracijo namere” za vzpostavitev vodikovega zavezništva.

To bo pomenilo, da bo Kanada proizvajala in pošiljala vodikovo energijo v Nemčijo a celo osrednji mediji v Kanadi – katerih običajna vloga je, da delujejo kot neke vrste navijačice za Trudeauja – imajo težavo z racionalizacijo dejanske uresničljivosti tega načrta. “Čeprav Kanada v tem trenutku ne proizvaja skoraj nobenega vodika, ki bi ustrezal ciljem dogovora, obe državi podpisnici verjameta, da bi se lahko pred letom 2030 vzpostavil delujoč trgovinski koridor, prve dobave pa bi bile možne že leta 2025” so zapisali pri CTV News.

Zanimivo je, da namesto, da bi Kanada prodajala svojim zaveznicam v težavah to, česar imajo v izobilju, bo Kanada hitela z vzpostavitvijo popolnoma nove industrije s katero jim bopomagala nekoč v prihodnosti. Morda celo takrat, ko bo Nemčija ponovno kupovala nafto in plin iz Rusije in vodikove energije ne bo potrebovala.

Gazprom dvomi o ponovnem odprtju NordStream plinovoda kljub temu, da je Kanada naredila izjemo pri sankcijah za siemensove plinske turbine –>

<– Zamrznitev sredstev v Kanadi v okviru Emergencies Act postaja trajno

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.