Kitajsko upočasnjenje: Veliko več kot samo COVID

Najnovejše makroekonomske številke kažejo, da je kitajsko upočasnjenje veliko hujše, kot se je pričakovalo, razlog pa niso samo covid-19 lockdowni. Kljub temu imajo lockdowni ogromen vpliv. 26 od 31 celinskih provinc Kitajske ima rastoče število covid primerov in strah pred lockdownom v stilu Šanghaja je gromozanski. Informacije, ki prihajajo iz Šanghaja dokazujejo, da imajo ti drastični lockdowni grozne škodljive posledice za prebivalstvo. Več milijonov državljanov brez hrane ali zdravil ter vse več samomorov nam pokažejo, da je zloglasna politika “ničelne tolerance do covid” pravzaprav množičen nadzor prebivalstva in represija v preobleki. Najlažje je uporabiti covid-19 lockdowne za izgovor za slabenje kitajskega gospodarstva, a to je groteskno poenostavljanje situacije. Težava gre globje.

Kitajska se sooča z gromozanskim upočasnjenjem, ki ga je povzročil pok gromozanskega nepremičninskega mehurčka in obračun z zasebnim sektorjem, ki je pripeljal do reza pri rasti investicij. Po podatkih Nomura Research se Kitajska sooča z najhujšim upočasnjenjem vse od covid izbruha v 2020, posledično bi moral biti svet zaskrbljen zaradi dodatnega padca, saj izzivi ostajajo. Uradne BDP številke se že “zmasira”, da se doseže vladne cilje a vsi ostalo makroekonomski kazalniki kažejo na veliko šibkejšo rast. Pomembno je razumeti, da kitajska komunistična partija uporablja dva načina za “pospeševanje” realnega BDP – z objavo nizkih podatkov o inflaciji in BDP deflatorjih in z ogromnim povečanjem razpoložljivega dolga in investicij v infrastrukturo. A ti dve metodi ne moreta skriti pomembnosti slabljenja kitajskega gospodarstva, ker je upočasnjenje strukturno.

Preberite tudi: Shaoxing nam je pokazal grozo kitajske “zero Covid” politike

Največjo težavo predstavlja pok nepremičninskega mehurčka. V raziskovalnem delu Kenneth Rogoff & Yuanchen Yang sta omenjena raziskovalca ocenila, da nepremičninski sektor na Kitajskem predstavlja okoli 29% kitajskega BDP. Nemogoče je, da kitajska vlada (CCP) nadomesti izpad tako velikega dela gospodarstva z drugimi visoko-rastočimi sektorji gospodarstva. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da je vpliv nepremičnin na zaposlitve težko zamenjati. Ekonomist George Magnus je opozoril, da bodo posledice sesutja nepremičninskega sektorja trajale več let. Dodatno težavo nepremičninskemu sektorju povzroča vladni pregon zasebnega sektorja s tem pa je otežena rast v drugih industrijah in poslih. Strah pred stalno politično intervencijo je pripeljal do velikega upočasnjenja rasti neposrednih tujih investicij kot tudi do strahu pred uporabo kapitala in sprejemanja rizika v kitajskem gospodarstvu saj se vedno lahko zgodi, da so investitorji predmet velikih kazni s strani oblasti, ko se enkrat ustvarijo dobički.

Obseg kitajskega upada gospodarstva je viden pri glavnih indikatorjih. Caixin China General Manufacturing Purchasing Manager’s Index (PMI) torej indeks proizvodnih nabavnih menedžerjev je padel na 25-mesečno dno na 48.1 v marcu 2022, kar nakazuje na krčenje. Caixin Services PMI torej indeks storiteveno nabavnih menedžerjev pa je padel v marcu 2022 na 42.0, februarja je bil še pri 50.2, torej tudi storitveni PMI je padel pod nivoje, ki ločujejo rast od krčenja. Ti podatki nakazujejo na največji upad aktivnosti od februarja 2020.

Preberite tudi: Katastrofalna prodaja nepremičnin pomeni, da je najslabši možen scenarij za Kitajsko sedaj v teku

Politična intervencija v tehnološki sektor, ki je eden od največjih generatorjev zaposlitev na Kitajskem, sodeč po več različnih medijskih poročanjih, je zanetila strah pred zamrznitvijo zaposlitev in odpuščanji. Dodatno tudi odločitev centralne banke, da zmanjša potrebe po rezervah v bankah, ni preprečila velikega upada rasti kreditiranja, je poročal JP Morgan. Vsemu temu je potrebno dodati še valuto – yuan, ki se jo uporablja pri manj kot 3% globalnih transakcij (če verjamemo Reutersu) zaradi ekstremnih kapitalskih kontrol in fiksiranja menjalnega tečaja, ki ga ustvarja centralna banka. Zaupanje v lokalno valuto je nizko zaradi ekstremnih posegov na valutno tržišče, to pa je tudi razlog, zakaj Kitajska nima resnično mednarodnega plačilnega sredstva.

Velik dolg Kitajske je prav tako težava. Sodeč po podatkih Institute of international finance je skupna zadolženost BDP preko 300%. ECB je sporočila, da je kitajsko dolg/BDP razmerje za celoten zasebni sektor pri več kot 250% ter, da je korporativna komponenta tega dolga najvišja na svetu. ECB prav tako opozarja na riziko ker, “velik del financiranja korporativnega sektorja opravijo nebančne finančne inštitucije” kar pripelje do večjega prevzemanja tveganj in do črnega bančnega trga, ki vodi do velikih neučinkovitosti in izzivov s solventnostjo.

Agresivni in popolnoma zgrešeni lockdowni vplivajo na dobaviteljske verige in aktivnost, a strukturne težave vse večjih intervencij v valuto in posamezne industrije, kot tudi močno zadolženo gospodarstvo, bodo najverjetneje še dolgo časa upočasnjevali realno rast in razpoložljivost služb.

It’s all a psy-op bullshit to make you fearfull. CCP white suit clowns testing catfish for Convid.
Beatufill Shanghai during lockdown in 2022 at night. What you hear in this recording are screams of Xi’s political enemies in Shanghai. Lockdown = political tool for population control.
Dva mednarodna zločinca – Henry Kissinger in David Rockefeller sta vzpostavila moderno Kitajsko. Za kakšen sistem se gre in koliko je posledično vredno življenje posameznika na Kitajskem je v letu 2022 več kot očitno.
Pazite, da vas ne ugrizne netopir 🙂

Kitajska grožnja in vzpon globalizma –>

<– Rickards: Kitajska dolžniška bomba je pripravljena na detonacijo

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.