Svetovni tehnološki velikani v primerjavi z velikostjo gospodarstev držav

Nobena skrivnost ni, da je vrednost tehnoloških velikanov v zadnjih letih eksplodirala do te mere da, kot pravi Omri Wallach iz Visual Capitalist’s, je obseg velikosti težko predstavljiv. Preko široke in obsežne penetracije tržišča, pametne diverzifikacije in preobrazbe izdelkov v storitve so Apple, Microsoft, Amazon in Google dosegli tržne kapitalizacije krepko nad 1.5 bilijona USD (cca. 1.270.515.000.000,00 EUR). Da bi lažje razumeli te osupljive številke so v nedavni študiji pri Mackeeper primerjali tržno kapitalizacijo večih tehnoloških velikanov z letnim bruto družbenim proizvodom (BDP) držav.

Te številke je zelo zanimivo primerjati a je potrebno omeniti, da predstavljata različne stvari. Tržna kapitalizacija je skupna vrednost obstoječih delnic v blue-chipih, s katerimi se javno trguje in tako dobimo indikator skupne tržne kapitalizacije medtem, ko BDP meri vrednost vseh dobrin in storitev, ki se znotraj ene države proizvedejo v celotnem koledarskem letu.

Korporacije proti državam: Tehnološki velikani

Tržna kapitalizacija Apple je večja, kot pa BDP držav, kot so Italija, Brazilija, Kanada…

Vkolikor bi bila tržna kapitalizacija Apple enaka letnemu BDP države, bi bil Apple najverjetneje v G7. Pri tržni kapitalizaciji malce nad 2.1 bilijona USD (cca. 1.778.721.000.000,00 EUR) ima Apple večjo tržno kapitalizacijo kot pa 96% držav sveta bruto družbeni proizvod, seznam vsebuje Italijo, Brazilijo, Kanado in Rusijo. Pravzaprav ima samo 7 držav sveta večji BDP kot pa ima Apple tržno kapitalizacijo.

Tržna kapitalizacija Microsoft je večja, kot pa BDP Brazilije, Kanade, Rusije, Koreje…

Za Applom je Microsoft, ki bi bil deseta najbogatejša država na svetu vkolikor bi bila tržna kapitalizacija enaka BDP. Pri malce višji tržni kapitalizaciji od 1.9 bilijona USD (cca. 1.609.319.000.000,00 EUR) je Microsoftova vrednost večja kot pa BDP globalnih gospodarskih velesil kot so Brazilija, Kanada, Rusija in Južna Koreja.

Tržna kapitalizacija Amazon je večja, kot pa BDP Koreje, Avstralije, Španije, Mehike…

Kljub temu, da so vsi tehnološki velikani prosperirali med Covid-19 pandemijo, je najbolj od vseh profitiral Amazon. Zaradi visokega povpraševanja po spletni prodaji in spletnih storitvah je tržna kapitalizacija Amazona zrasla na 1.7 bilijona USB (cca. 1.439.917.000.000,00 EUR) kar je več, kot pa 92% BDPjev držav sveta.

Druga podjetja, ki so “večja” kot države

Tehnološki velikani niso edina podjetja, ki bi (in tudi so v kontekstu notranje destabilizacije in psihološke škode, ki so jo povzročile, naprimer Google je sofinanciral “gain-of-function” raziskave sintetičnih virusov v Wuhanu, ki so v zahodnem svetu prepovedane) državam krepko “podkurile” pod nogami.

Saudi Aramco – korporacija v državni lasti Saudske Arabije je prav tako na seznamu, pohvali se lahko z 2x večjo tržno kapitalizacijo kot pa je BDP države, ki je lastnik te korporacije.Kitajski tehnološki velikan Tencent ima tržno kapitalizacijo, ki je krepko nad BDPjem ogromno držav, naprimer tržna kapitalizacija Tencent je večja, kot pa BDP Poljske ali pa Švice. Do nedavno je bil Tencent celo pred sovelikanom Facebook merjeno po tržni kapitalizaciji a je v zadnjem letu Facebook prehitel Tencent in skoraj dosegel 1 bilijon USD tržne kapitalizacije (cca. 847.010.000.000,00 EUR).

Tržna kapitalizacija Facebook je večja, kot pa je BDP Nizozemske, Saudske Arabije, Turčije, Švice…

Seveda je glavna stvar pri teh primerjavah razlika med tržno kapitalizacijo in BDP številkami. Tržna kapitalizacija je približek neto vrednosti v očeh javnih trgov in se spreminja na dnevni bazi medtem, ko BDP meri gospodarski iznos vsake države v koledarskem letu. A te korporacije direktno in indirektno vplivajo na gospodarstva držav po svetu. Z mednarodnim dosegom, akumulacijo premoženja, družbenim vplivom, je pomembno upoštevati koliko bogastva in moči te korporacije dejansko imajo. Po podatkih SURS in nekaterih slovenkih trač-časopisov naj bi bil v “predkoronskem” letu 2018 BDP Slovenije okoli 45.948.000.000,00 EUR kar je okoli 45 milijard EUR in vkolikor to številko primerjamo z trenutno Apple tržno kapitalizacijo ugotovimo, da je Apple na trgu vreden toliko, kolikor so vredni vsi izdelki in storitve, ki se v Sloveniji proizvedejo v 38.711 letih. Ali povedano drugače, skoraj 38 let zapored je po parametrih iz leta 2018 potrebnih, da bi v Sloveniji proizvedli toliko VSEGA, kolikor je trenutna tržna kapitalizacija tehnološke korporacije Apple.

Izsek iz knjige Permanent Record, ki jo je napisal Edward Snowden

Google v preiskavi v Avstraliji zaradi domnevnega sledenja uporabnikov telefonov na stroške uporabnikov –>

<– Bill Gates podvojil nasprotovanje gibanju “OpenVaccine”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.