Vrhovno sodišče Španije presodilo, da je bil lockdown protiustaven

Sodba je prišla potem, ko je populistična stranka desnega krila – Vox vložila tožbo. Špansko vrhovno sodišče je presodilo, da je bil nacionalni Covid-19 lockdown protiustaven. “Sodišče je sicer pustilo pri miru večino pogojev kriznega stanja a je v sodbi sporočilo, da so ključni členi preko katerih je Vlada ukazala ljudem, da se ne smejo gibati po ulicah, razen za kratke obiske trgovin in neizbežne poti na delo ter za druge službene poti, neustavni,” poroča Associated Press.

“Po besedah TVE, je v sodbi zapisano, da je omejitev gibanja kršila temeljne pravice državljanov, posledično je krizno stanje nezadostno, da bi členi imeli ustavno podporo. Šest magistratov je sporočilo, da bi bilo potrebno izredno stanje, ki dovoljuje vladi suspenz temeljnih pravic.”

Med prvimi šestimi tedni lockdowna so bili ukrepi zapiranja ljudi v njihove domove tako strogi, da špancem ni bilo dovoljeno niti sprehajanje prov niti telovadba na prostem. V enem od primerov je sosed poklical policijo potem, ko je opazil, da dva brata pri sosedu igrata na dvorišču nogomet. Španski lockdown zakoni so bili tako drakonski, da so za kratko obdobje oblasti ukazale nošenje mask med kopanjem v morju. Več mesecev med obdobjem vročega vremena je bilo nošenje maske obvezno na vseh zunanjih površinah, celo na plažah. Ljudem se je izdajalo globe v višini 2000eur zaradi “nespoštovanja” policistov med lockdownom.

Prav tako so se pojavili številni posnetki policistov, ki pretepajo ljudi, ker ne nosijo mask, v enem od primerov so demonstranti napadli policijo medtem, ko je poizkusila vkleniti žensko, ker ni želela nositi obrazne maske ter so jo tako rešili pred aretacijo.

https://twitter.com/ohboywhatashot/status/1297175059346456576

Na začetku lockdowna so policijski helikopterji opremljeni z zvočniki preletavali plaže in agresivno ukazovali ljudem na plaži, naj gredo domov.

Španska vlada bo sedaj soočena z ogromnim številom tožb, ker je bil lockdown razglašen za protizakonitega.

Preberite tudi: Prelomna sodba ugotovila, da Covid testi niso ustrezni za ta namen

Največja prevara vseh časov, 1.del: “Hokus-pokus” znanost ugašanja družbenega in gospodarskega življenja –>

<– Ali Lockdowni preprečujejo COVID smrti?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.