“Toksičnost nekaterih kemikalij poraja vprašanje, če so obrazne maske sploh varne za vsakdanjo uporabo” – študija

Nova s strani vrstnikov potrjena študija objavljena v znanstvenem žurnalu Water Research poziva k polni preiskavi obraznih mask saj se porajajo resna vprašanja glede varnosti vsakodnevne uporabe in njihov vpliv na okolje. Naslov študije je “Preiskava izločanja mikro in nano delčkov in kemičnih onesnaževalcev iz obraznih mask za enkratno uporabo v povezavi z Covid-19 pandemijo“, raziskoval pa se je vpliv plastičnih obraznih mask (DPF) za enkratno uporabo na okolje na način, da se je maske sedmih različnih proizvajalcev namakalo v vodo in se je nato to vodo analiziralo za kemikalijami. Raziskovalci so našli svinec, kadmij, antimonij in različne plastične in organske substance v vodi. Znanstveniki, ki so to študijo izvedli so opozorili na prispevek obraznih mask za enkratno uporabo k svetovnemu problemu onesnaženosti z plastiko. Kljub temu, da je bil glavni fokus študije vpliv na okolje, so avtorji študije jasno izrazili tudi posledice njihovih ugotovitev glede varnosti mask na javno zdravje. Zapisali so: “Toksičnost nekaterih kemikalij, ki smo jih odkrili in postulati rizika ostalih prisotnih delčkov in molekul poraja vprašanje, če so te obrazne maske sploh varne za vsakodnevno uporabo ter, kakšne posledice lahko pričakujemo, ko se jih odvrže v naravno okolje.”

Težave nastopijo zaradi toksičnosti prisotnih kemikalij, kot tudi dejstva, kako lahko odstopijo od maske. Avtorji pozivajo k polni raziskavi rizikov za okolje in javno zdravje.

Obstaja zaskrbljujoče velika količina dokazov, ki nakazujejo, da odpad iz obraznih mask za enkratno uporabo namočen v vodo lahko ima občuten vpliv na okolje z izločanjem onesnaževalcev. Obrazne maske sproščajo majhne fizične onesnaževalce, kot so mikro in nano delčki – večinoma plastična vlakna in zrnca silikata, ki so dobro dokumentirana glede različnih vplivov na okolje in javno zdravje. Dodatno pa se poleg teh mikro in nano delčkov v obraznih maskah najde še škodljive kemikalije kot naprimer težke kovine (svinec, kadmij in antimonij) in organske onesnaževalce, ki se prav tako izločajo, ko se obrazne maske potopi v vodo. Veliko teh toksičnih onesnaževalcev ima bio-akumulativne lastnosti, ko se sproščajo v okolje, ta raziskava pa dokazuje, da bi obrazne maske za enkratno uporabo lahko bile eden od glavnih virov tega kontaminacijskega materiala za okolje med in po Covid-19 pandemiji. Zato je ključno, da se uvedejo strožji predpisi v procesu proizvodnje obraznih mask kot tudi pri odlaganju/recikliranju obraznih mask za enkratno uporabo za minimiziranje vpliva na okolje. Sekundarno vplivom na okolje pa je potrebno razumeti vpliv izločanja teh delčkov iz mask na javno zdravje, saj so vse obrazne maske za enkratno uporabo v študiji izločile mikro in nano delčke in težke kovine v vodo. Ena od glavnih skrb vzbujajočih lastnosti glede teh delčkov je, da so se zelo lahko ločili od obraznih mask ter vstopili v vodo brez težav, kar nakazuje na dejstvo, da so ti delčki mehansko nestabilni in pripravljeni na to, da se ločijo od maske. Zato je potrebna polna preiskava za določanje količin in potencialnih vplivov teh v okolje izločenih delčkov ter določitev količin, ki jih vdihujejo uporabniki med normalnim dihanjem preko maske. Gre za veliko težavo, sploh za zdravstvene profesionalce, ključne delavce, otroke, ki se jim vsiljuje nošenje mask večino delovnega ali pa šolskega dne (6 – 12h).

Celoten članek študije je plačljiv a povzetek je javno dostopen in si ga lahko preberete na tej povezavi. Izgleda da gre za še eno nesrečo javnega zdravja z potencialom za zelo visoke odškodninske tožbe. Slovenska vlada bi morala, glede na zelo šibke dokaze glede učinkovistosi obraznih mask, le-te odpraviti povsod včeraj, saj se bo zaradi prisilnih mandatov o nošenju teh dokazano javnemu zdravju škodljivih obraznih mask za enkratno uporabo, vsul plaz odškodninskih tožb zaradi zdravju škodljive državne prisile.

Maske sporočajo: Živim v strahu, Verjamem CNN, Zatožil te bom, Verjamem v Agendo21, Želim svojo varnost in ne svobode, Želim medicinsko tiranijo, Moji starši škodujejo mojemu imunskemu sistemu, Ljubim Bll Gatesa, Ubogam ukaze, Želim obvezna cepljenja, Uživam v pretvarjanju kako sem dober, Vsega je kriv Trump, Nova normalnost.
Cenzorji socialnih omrežij so odobrili sledeče načine za vaše zdravje: Izogibajte se svežega zraka in sončne svetlobe kolikor le lahko, bakterije in bacile lovite na vašem obrazu vsaj 8 ur dnevno, vsak dan spremljajte televizijske novice, injektirajte si neznane kemikalije, v vaših otrocih sprožite občutke strahu in tesnobe, napadite in žalite vsakogar, ki se ne strinja z vami.
Zakaj je potrebno sneti maske: Ljudje potrebujejo kisik, otroci zelo redko dobijo virus in maske so zloraba otrok, če socialno distanciranje deluje ne potrebujete mask, niso učinkovite, v maskah se nabirajo bakterije in virusni delčki, ukazi vodijo do še več ukazov, dementni globalisti vam ukazujejo podrejanje, si res želite biti ovca?

“Zažgite svoje maske!!!” Ogromni anti-lockdown protesti besnijo po celem planetu –>

<– Odvetniki in zdravstveni strokovnjaki po svetu trdijo, da imajo vse dokaze o “zločinih proti človeštvu”, ki jih potrebujejo, za obsodbo WHO, CDC, PHE, Bill Gates in svetovnih voditeljev

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.