Rusija je pripravljena na odklop SWIFT plačilnega sistema: Rusko zunanje ministrstvo

Rusija se pripravlja na ločitev od mednarodnega plačilnega sistema SWIFT je v intervjuju za RT povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova. Sodeč po njenih izjavah je odklop SWIFT plačilnega sistema trenutno “hipotetično” možen a ne nemogoč.

“Možnost odklopa od SWIFT je še vedno smatrana za hipotetično. Kljub vsemu je v teku medresorsko delo za minimiziranje rizikov in gospodarske škode vkolikor bo Rusiji onemogočen ali omejen običajen dostop do običajnih mednarodnih finančnih inštrumentov in plačilnih mehanizmov. Finančni sporočilni sistem ruske centralne banke je primer takšnega alternativnega instrumenta. Trenutno se pogovarjamo o možnostih za priklop z tujimi sistemi kot so evropski SEPA, iranski SEPAM, kitajski CUP in CIPS” je povedala.

Maria Zakharova

Zakharova je poudarila, da se razvija sodelovanje med ruskim plačilnim sistemom “MIR” in tujimi sistemi, še posebej z kitajskim UnionPay, japonskim JCB in mednarodnim Maestro sistemom. Ti ponudniki plačilnih sistemov delujejo tako v Rusiji kot v tujini. Vsekakor pa je prezgodaj za govoriti o specifični časovnici dokončanja obsežnega nabora orodij za plačilne transakcije in promocijo le tega na mednarodna tržišča saj gre za dolg in časovno zelo obsežen proces.

“Vzporedno Rusija aktivno raziskuje možnosti, ki jih omogočajo moderne digitalne tehnologije in potencial, ki ga imajo za povečanje stabilnosti in neodvisnosti nacionalnega finančnega sistema in možnosti plačevanja z jasnim razumevanjem, da digitalni denar lahko v prihodnosti postane temelj posodobljenega mednarodnega finančnega sistema in prekomejnih operacij poravnave” je zaključila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrtva.

“Podobne kartice z isto blagovno znamko delujejo tako v Rusiji kot v tujini. Še posebej pa so razne operacije preko teh kartic že na voljo v Armeniji, Abhaziji,Južni Osetiji, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgigistanu, Uzbekistanu in Turčiji,” je povedala.

Sodeč po njenih izjavah gre za dolgoročen in časovno zelo potraten proces. Zakharova je poudarila, “je prezgodaj za govoriti o specifični časovnici dokončanja obsežnega nabora orodij za plačilne transakcije in promocijo le tega na mednarodnih tržiščih.”

Andrei Krutskikh, direktor oddelka za mednarodno informacijsko varnost na ruskem zunanjem ministrstvu je povedal, da je ruska stran pripravljena z odzivom vkolikor bo odklopljena od mednarodnega plačilnega sistema SWIFT. Rusija z implementacijo svojega plačilnega sistema MIR poizkuša vsaj že od leta 2019, ruski zakonodajalci pa podpirajo mednarodno uporabo alternativnega ruskega sistema zasnovanega v Moskvi namesto globalnega finančno-sporočilnega omrežja SWIFT, saj bi s tem eliminirali riziko sankcij zahoda. V letu 2019 je Rusija že izvedla pogovore z Kitajsko, Indijo, Iranom in Turčijo glede skupne uporabe ruskega sporočilnega sistema je povedal Anatoly Aksakov, ki predseduje ruskemu bančnemu združenju in je tudi predsednik finančnega komiteja v spodnjem domu ruskega parlamenta.

“Ker se je sistem dokazal kot uporaben in učinkovit privlači zanimanje tako ruskih kot tujih igralcev, predlaga se, da omogoči vsem pravnim entitetam, tako ruskim kot tujim, možnost uporabe,” je povedal Aksakov. Vse to postaja vse bolj verjetno saj ameriške sankcije in tudi pritiskanje EU na Rusijo in Kitajsko povzročajo, da se Rusija in kitajska vse bolj zbližujeta. Nedavno je kitajsko zunanje ministrstvo sporočilo, da so ameriške sankcije Rusiji v tem trenutku ustrahovanje.

“ZDA so najavile nove sankcije proti Rusiji. Pogumna uporaba ali pa grožnje z uporabo unilateralnih sankcij v mednarodnih odnosih ni nič drugega kot politika moči & ustrahovanje,” je tiskovna presdtavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying sporočila preko Twitterja. Dodala je: “Kitajska trdno zavrača takšno obnašanje.”

Rusija razmišlja o opustitvi dolarja & eura za naftno trgovino z Iranom in Turčijo –>

<– Konec NATO…in kaj to pomeni

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.