Kdaj bo laboratorijsko vzgojeno meso postalo dovolj poceni za nakup?

Meso proizvedeno v laboratoriju porabi manj energije in vode in oddaja občutno manj toplogrednih plinov kot pa meso vzgojeno na kmetijah. Mesni proizvodi na osnovi bioenžiniringa v laboratorijih so del nove oskrbovalne verige za hrano, ki ga bomo po koncu globalnega “zelenega reseta” konzumirali vsi. Na ducate start-upov že več let izdeluje kultivirano meso oziroma meso iz epruvetke. Proizvodni stroški so visoki in trenutno so približno desetletje oddaljeni od paritete z cenami tradicionalnega mesa. Izraelski start-up Future Meat, katerega finančno podpirajo Archer Daniels Midland, Tyson Foods in S2G, je razpolvil proizvodne stroške za svoj laboratorijsko narejen piščanec v samo nekaj mesecih – velik korak na poti do komercialne vzdržnosti, poroča Financial Times.

Podjetje Future Meat lahko proizvede 110 gramske piščančje prsi za malce manj kot 4$ USD, na začetku leta 2021 je bil proizvodni strošek še pri 7.50$ USD. Rom Kshuk, ki je CEO podjetja, pričakuje, da bo proizvodna cena za ta kos mesa padla celo pod 2$ USD v naslednjih 12 – 18 mesecih. Trenutno obstaja več kot 50 podjetij po svetu, ki si prizadevajo, da bo laboratorijsko izdelano meso prišlo na police v trgovine. Kshuk je povedal, da je njegovo podjetje osredotočeno na pridobivanje odobritve komercializacije s strani regulatorjev USDA in FDA do leta 2022.

“Na ameriško tržišče bomo v naslednjih 18 mesecih lansirali proizvod, ki bo imel komercialno vzdržno ceno,” je povedal za FT.

Od Chicken McNuggetsov do jastoga, podjetja delajo na bolj vzdržnem pristopu do hrane prihodnosti. Prav tako se poziva k uporabi mesa narejenega iz rastlin, pojavlja pa se vse večje sprejemanje proizvodov na osnovi rastlin. To bi lahko bile odlične novice za laboratorijsko vzgojeno meso saj izgleda, da globalne elite želijo uničiti čredno kmetijstvo, ker verjamejo, da močno prispeva k toplogrednim emisijam. Torej vprašanje, ki se nam poraja je – kdaj bo laboratorijsko narejeno meso postalo komercialno vzdržno v smislu, da si ga povprečni potrošnik lahko privošči? Po podatkih FT se bo to zgodilo v zgodnjih 2030ih.

Laboratorijsko meso naj bi cenovno pariteto z tradicionalnim mesom doseglo nekje okoli leta 2032

Vse bolj očitno postaja kako bo globalni reset in elite, ki ga izvajajo, restrukturiral globalno gospodarstvo za dosego njihovega cilja gospodarstva z neto-nič ogljikovih emisij v časovnem okviru 2040 – 2060. Ampak marsikatero bruhanje vlad in neizvoljenih birokratov, ki si želijo diktirati prihodnost, je pogosto napačno pri oceni časovnice ali pa napačno pri končnem izigu v celoti.

Najprej naredijo meso v laboratoriju. Nato elite uživajo pravo naravno meso medtem, ko vam pustijo, da konzumirate njihovo umetno različico. Nato boste zaradi takšne prehrane postali bolani in ponudili vam bodo draga zavarovanja in drago zdravstveno nego, ki služita samo temu, da vas ujamejo v dolgu in vas nikoli v celoti ne pozdravijo. Očitno naša hrana ubija planet, ker prdi, zasebna letala elite, ogromne zasebne jahte, zbirke avtomobilov, graščine, nesmiselni športni dogodki itd pa ne predstavljajo težave. Seveda. Koliko “toplogrednih plinov” izločajo ogromne flote z letalonosilkami, ki plujejo po celem svetu in izvajajo hegemonije? Koliko krav dobimo v zameno za ekadriljo F35 lovcev, ki letijo cel dan in celo noč? Kakšen je “ogljični odtis” vseh nesmselnih in neuporabnih državnih zgradb in državnih uslužbencev vsak dan? Očitno težavo predstavljajo samo sužnji.

Laboratorijsko vzgojeno meso so v bistvu samo klonirane celice mišičnega tkiva, ki so brez hranilne vrednosti vkolikor se jih ne injektira z stotinami kemikalij. Kot pri vseh vitaminih je potreben vnos več tisoč odstotkov dnevne porabe zato, da vaše telo lahko absorbira kar potrebuje. Naprimer vitamin B12 lahko pridobimo samo iz bakterij v mesu, ribah in mlečnih izdelkih. Vitamina B12 v hrani na osnovi rastlin ni prisotnega, človeško telo pa ga ni sposobno samo proizvesti. V telesu lahko shranite za cca. 2 leti vitamina B12 nato pa nastane manjko B12 vitamina, ki povzroči ireverzibilne živčne poškodbe podobne demenci. Z drugimi besedami – Vegani in Vegetarjanci, ki ne jedo laboratorijske hrane, bodo hitro dobili demenco in nato umrli.

V mislih imajte vsebino tega prispevka, ko boste naslednjič v supermarketu opazovali meso v hladilnikih in ko vas bo vaš lokalni ali pa državni politični “vodja” prepričeval v zeleno brezogljično družbo in gospodarstvo ter “ekologijo z nič ogljikovega odtisa”.

V “zelenem izobraževanju” v ZDA odkrili vrednostni sistem komunizma.

Evropski Green Deal: Ista histerija, isto uničenje –>

<– Lastniki električnih vozil šokirani: Nova študija potrdila, da so električna vozila bistveno slabša za podnebje, kot dizelska vozila

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.