Kdo je profitiral od Eura in kdo sedaj plačuje?

Oglejmo si zadnja valutna neravnovesja v EU preko serije vprašanj in odgovorov. Ta prispevek se je začel iz komentarjev bralcev.

Euroskepticizem v Nemčiji narašča

Pod prispevkom Euroskepticizem v Nemčiji narašča, saj 63% nemcev meni, da je EU pretirana birokratska tvorba, se je razvila omembe vredna debata. Eden od bralcev PecuniaNonOlet je zapisal: “Mislil sem, da je Nemčija največ pridobila zaradi EU.” To je (bila) točna ocena. A odziv bralca TexasTime65 je bil popoln:

Bili so največji prejemniki. Sedaj pa so potencialno največji izgubarji ker jim vse ostale države dolgujejo ogromno denarja te države pa nimajo nobene realne možnosti za odplačilo razen, če Nemčija postane neto uvoznik proizvodov in storitev (kar pa je političen no-go v Nemčiji)” je odgovoril bralec TexasTime65.

Trgovinske izjave nemškega finančnega ministra so “totalna norost”

Trgovinske aspekte smo že velikokrat komentirali. V članku iz 13.9.2016 z naslovom Michael Pettis izjave nemškega finančnega ministra glede surplusa naziva z “totalna norost”. V tem obdobju je 6 držav z največjim deficitom dolgovalo 797.3 milijarde eurov državam kreditorjem, večinoma Nemčiji.

Target 2 neravnovesja

Španija, Italija, Grčija in ECB sedaj samo Nemčiji dolgujejo preko bilijon eurov. Mini Luksemburg je kreditor v višini 267 milijard eurov. Skupen znesek kreditorjev je preko 1.5 bilijona eurov. Kako je to mogoče odplačati? Nikakor. Target2 sistem (sistem medsebojnih dolgov znotraj držav članic EU) je ena od temeljnih napak Eurocone. ECB to seveda zanika, na splošno to zanika tudi celoten pro-eu klan (kamor sodi tudi naš CELOTEN politični razred lutk iz slovenskega kabuki teatra), a Target2 neravnovesja so meritve bega kapitala. Ta neravnovesja se lahko poplačajo samo na enega od sledečih načinov: Bankrot, odpustitev dolgov, monetarno tiskanje in deljenje sredstev v nasprotju z pravili Maastrichtskega sporazuma ali pa z dolgim obdobjem v katerem Nemčija postane neto uvoznik dobrin in storitev iz Španije, Italije in Grčije. Plasirajte svoje stave ampak zadnjo možnost izključite (Nemčija neto uvoznik).

Euro kaj če?

Oglejmo si drugo vprašanje in sicer “Kaj bi se zgodilo, če bi se Velika Britanija odločila za prevzem eura?” Brez dvoma bi bila Velika Britanija, tako kot Nemčija, ogromen kreditor. Nato bi obtičala, kot je obtičala sedaj Nemčija, ko mora zagotavljati bail-oute držav dolžnic. Pritisk na Veliko Britanijo, da zagotovi sredstva za bail-oute bi se pojavil tudi, če bi Velika Britanija ostala v EU in imela svoj britanski funt. To je še eden od odličnih razlogov, zakaj je bila Velika Britanija modra pri odločitvi glede Brexit.

Sheme transferjev prihodka

Zelo verjetno smo na začetku valutne krize. ZDA, EU, Japonska in Kitajska imajo vse resne težave. Za razumevanje konteksta preberite prispevek z naslovom Transferne sheme ZDA vs. Kitajska, katera država je v slabši formi? V tem prispevku pridemo do zaključka, da je Kitajska v najslabši formi pri vsaj enem kriteriju. Demografsko gledano sta Evropa in Japonska na vrhu. Glede Kitajske pridemo do točne ocene, ker je te transferje na koncu vedno potrebno financirati z likvidacijo državnega kapitala, na koncu vedno predstavljajo močan premik pri distribuciji politične oblasti. Glede EU, ZDA in Japonske v prej omenjenem članku g.Pettis odgovarja, da “je obseg in smer teh transferjev drugačna zato bodo tudi politične implikacije verjetno drugačne, a v vsakem primeru moramo pričakovati politične spremembe. Ne moreš premikati prihodkov brez, da to vpliva na distribucijo oblasti.”

Valutna kriza se začne kdaj in kje?

Politične posledice Target2 bailoutov so še vedno nerešene. EU Target2 neravnovesja ne bodo rasla v nedogled, niti ne bo izgubarska politika Abenomics trajala večno, niti nori deficiti v ZDA niti številne zasede na Kitajskem. Ljudje, ki predvidevajo, da se bo naslednja valutna kriza zagotovo začela v ZDA so preprosto preveč ZDA-centrični. Seveda se lahko valutna kriza začne v ZDA a veliko bolj verjetno je, da bo nekaj eksplodiralo nekje drugje. Ker je praktično nemogoče napovedati kje, kdaj in kako je bolje, da si iz vidika praktičnosti zastavimo sledeče vprašanje: Imate zlato?

Preberite tudi: Uničenje Eura

Torej vkolikor komu še ni jasno. Ves evropski denar, ki se je v Sloveniji sistemsko pokradel v obliki pregrešno dragih javnih infrastrukturnih projektov, v obliki nepovratnih subvencij za reševanje “čebelic” in ostalih insektov, vsi projekti, ki so se naročali (PGD-ji) in bili nato izbrisani iz načrtov občin (tako so si občinski funkcionarji v navezi z projektanti nagrabili precejšnje zneske gotovine, večinoma je šlo za nepotrebno javno turistično infrastrukturo, včasih pa tudi za 10x preplačane čistilne naprave), projekti ministrstev (kot naprimer slovenska hrana), vse študije (naprimer znanstvenikov iz SD glede domov za ostarele), ves ta denar je slovenska politična in “korporativna” elita pokradla nemškim davkoplačevalcem, ki so svoje surpluse iz trgovinske bilance posodili ECB in EU. Bistvo je v besedi posodili.

Kaj CoVid-19 kriza pomeni za Evropo in Eurocono –>

<– Velika stara težava je ponovno izbruhnila na južnem robu Eurocone

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.