Avstralija odpovedala testiranja Covid cepiva zaradi “nepričakovanih” lažno pozitivnih HIV

Avstralska vlada je odpovedala nadaljni razvoj Covid-19 cepiva potem, ko so pri večih sodelujočih osebah, ki so testirala cepiva, odkrili lažno pozitivne teste na HIV. Cepivo je razvijala University of Queensland, pogodbo za proizvodnjo 51 milijonov doz cepiva pa je imelo avstralsko biotehnološko podjetje CSL Limited. Cepivo je bilo napovedano za sredino 2021, druga in tretja klinična faza testiranja pa bi se morala začeti decembra 2020.

V petek pa je avstralski predsednik vlade Scott Morrison objavil, da “se po znanstvenih nasvetih s cepivom univerze v Queenslandu ne bo nadaljevalo in to cepivo ne bo več del avstralskega načrta cepljenja” dodal pa je “z današnjo odločitvijo bomo avstralcem dali veliko zagotovilo, da napredujemo previdno, premikamo se hitro ampak brez nezaželenega norenja”. “Naši procesi ne bodo ogroženi. Na koncu mora še vedno Therapeutics Goods Administraton, tako kot za vsako cepivo v Avstraliji, dati svoje soglasje. Brez soglasja ni uporabe v primeru cepiv v tej državi. To drži za Covid-19 cepivo kot tudi za katero koli drugo cepivo, ki se ga uporablja tu v Avstraliji,” je dodal Morrison. Cepivo univerze v Queenslandu je bilo eno od štirih cepiv, ki ga je izbrala Avstralska vlada, ki bo sedaj svojo pozornost osredotočila na AstraZeneca cepivo kot tudi na Pfizerjevo cepivo.

CSL je v petkovi izjavi sporočil “po pogovorih z avstralsko vlado CSL ne bo nadaljeval z izdelavo cepiva v drugo fazo kliničnih testov.” Po poročanju avstralske 10 News se je odločitev o zaustavitvi cepiva univerze v Queenslandu sprejela zaradi strahov, da bi lažno pozitivni HIV rezultati testov prestrašili avstralce pred cepivi, kljub temu, da se pri testni uporabi pacienti niso dejansko okužili s HIV.

Sedaj odpovedano cepivo se je osredotočalo na Covid-19 “spike protein” z uporabo “tehnologije molekularnih sponk”, ki naj bi zaklenila protein v obliko, ki jo človeški imunski sistem lahko identificira in nevtralizira. Da bi se zagotovilo imunski odziv, se je izbralo molekularno sponko, ki preslepijo imunski sistem za napad, ki vsebujejo dva koščka proteina, ki ga najdemo v HIV, sami po sebi pa ne predstavljajo nobene grožnje.

Sodelujočim pri testiranju se je razložilo, da bodo testi lahko zaznali HIV antitelesca, ki so v cepivu, a rezultat je bil še vedno nepričakovan. Nadaljni HIV testi so pokazali dokončno negativne rezultate pri sodelujočih v testiranju cepiva. Medtem ko so HIV testi bili lažno pozitivni, sodelujoči pri testiranju pa niso bili ogroženi, pa bi bilo potrebno narediti obsežne spremembe protokolov HIV testiranj, da bi lahko podprli izdelavo tega cepiva, so sporočili raziskovalci. Z fazo 1 kliničnih testiranj bomo nadaljevali, ker bo nadaljna analiza podatkov pokazala, kako dolgo protitelesca vztrajajo.

https://www.theguardian.com/world/2020/dec/11/australia-terminates-university-of-queensland-vaccine-deal-with-csl-after-false-positives-for-hiv

Profesor Paul Young, ki je eden od vodilnih raziskovalcev tega cepiva je sporočil, da bi bilo možno ponovno zasnovati cepivo, da bi se izognili lažno pozitivnim rezultatom a za to ni dovolj časa. “Če bi to storili, bi razvoj vrgli nazaj za približno 12 mesecev, a ker je to težka odločitev mora biti nujna potreba po cepivo prioriteta vsakogar” je povedal. Minister za zdravje Greg Hunt je izjavil, da so bili rezultati HIV testiranj lažni, “znanstveni nasvet pa je bil, da je grožnja zaupanju v cepiva tu glavna težava”. Avstralija si je med tem zagotovila pogodbe za 140 milijonov doz cepiva. “Eno največjih razmerij nakupa in razpoložljivosti prebivalstvu na svetu” je izjavil Hunt, ki je dodal “Kar lahko naredimo je, da dvakrat cepimo celotno prebivalstvo”.

Sydney Morning Herald, 11.12.2020

Videoposnetek: Dr.Francis Boyle: mRNA cepiva, ki so biološko orožje, kršijo vse nuremberške sodbe proti nacistični krutosti –>

<– Videoposnetek: Vodilni EU znanstvenik posvaril, da je Covid-19 cepivo povezano z sterilizacijo žensk

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.