Kače v oblekah: Ali psihopati vodijo svet?

Pogosto, ko pomislimo na besedo psihopat, pomislimo na motene serijske morilce, za katere upamo, da so zaklenjeni v zaporih za celo življenje. Medtem, ko obstaja mnogo psihopatov, ki ubijajo zaradi razlogov, ki so nam večini nedojemljivi in so zares v zaporu, pa obstaja še večje število teh, ki se prosto sprehajajo v naši družbi in pogosto uporabljajo svojo psihopatsko motnjo v svojo korist na vse možne načine. Pravzaprav obstaja velika verjetnost, da nekatere poznate, lahko so celo vaši znanci.

Večina med nami ne pozna ali ne dela z nobenim serijskim morilcem, vsaj ne, da bi se tega zavedali. Torej, kaj točno je psihopat in kako ga lahko definiramo? Razlaga v “slovarju” je sledeča:

“Oseba, ki trpi za kronično duševno motnjo z abnormalnim ali nasilnim družbenim obnašanjem.”

Kot ste najbrž že sami ugotovili, v to široko definicijo sodi veliko več, kot samo serijski morilci. Po podatkih kanadskega psihologa Dr.Robert Hare, svetovno priznanega strokovnjaka za psihopatijo, je okoli 1% zemeljskega prebivalstva psihopatskega in približno 25% moških kaznjencev v zveznih popravnih ustanovah ZDA.

Psihopatske značilnosti

Pomembno je poudariti, da so v nasprotju z popularnim stereotipom “motenega psihopata”, psihopati zelo dobro zbrani, dobro skrbijo za svoj izgled in so zelo šarmantni (pomislite na Christiana Bale kot Patricka Bateman v Ameriški psiho). Zaradi tega imate najbrž težave z prepoznavanjem, saj so mojstri prevare in so sposobni zaigrati veliko kvalitetnih lastnosti, ki definirajo običajne ljudi. Dr. Hare pa navaja še nekaj drugih značilnosti oziroma lastnosti psihopata, te so:

 • plehki in umetni šarm
 • grandiozne ocene samega sebe
 • potreba po stimulaciji
 • manipulativen in pameten
 • popolna odsotnost obžalovanja ali krivde
 • patološko laganje
 • imajo parazitski življenjski stil, pogosto se prisesajo na druge in jemljejo od drugih
 • imajo zgodovino vedenjskih težav že v mladosti
 • preveč impulziven
 • zelo neodgovorni
 • niso sposobni sprejeti odgovornosti za dejanja
 • niso se sposobni zavezati dolgoročnim odnosom
 • zgodovina mladostniškega prestopništva
 • razkazujejo kriminalno vsestranskost
 • so doživeli “prekršitev pogojnega izpusta”
 • imajo manjko dolgoročnih ciljev
 • imajo zgodovino različnega spolnega obnašanja
 • imajo slabe kontrole obnašanja
 • so brez občutka in imajo manjko empatije
 • imajo “plitek efekt” (psihopati kažejo manjko čustev, ko je čustvena reakcija primerna)

Pravzaprav se lahko sami ocenite in ugotovite, če ste psihopat. Pri vsakem kriteriju uporabite tri-stopenjsko lestvico (0 = ni res, 1 = delno res, 2 = definitivno drži). Nato seštejte rezultat, ki se bo gibal od 0 – 40 točk. Kdorkoli bo dosegel 30 in več je zelo verjetno psihopat. Dr.Hare je uporabil ta test in seznam lastnosti v zaporih, da je ugotavljal kateri zaporniki so psihopati.

Kače v oblekah

Kar mnogo od nas ne ve je, da psihopati pravzaprav odlično uspevajo v korporativnem svetu. Dr.Hare je soavtor knjige Dr.Paul Babiak na to temo, naslov knjige je Snakes in Suits: Razumevanje in preživetje psihopatov v vaši pisarni. Psihopati manipulirajo druge, da akumulirajo moč, včasih naščuvajo ljudi eden proti drugemu, zato, da delijo in vladajo. Ponavadi jih privlačijo večje, dinamične korporacije z zelo malo strukture ali nadzora. Na splošno ne delajo dobro v ekipah, ker neradi delijo informacije ali veščine, hkrati pa jih osrečuje, če lahko gledajo, kako drugim spodleti. Odvisni so od oblasti, statusa in denarja. Vam to zveni znano?

Na žalost je korporativen svet zasnovan tako, da preferira psihopatske veščine, kot je neustrašnost, dominantno obnašanje in imunost na stres. Zaradi tega se psihopati velikokrat znajdejo na takšnih položajih, iz katerih jim je potem lažje splezati po korporativni lestvici in prejmejo položaje velike moči. Na tem mestu pa lahko naredijo veliko škode družbi.

Ali psihopati vodijo svet?

Ne samo, kot vodje korporacij psihopati najdejo uspeh v naši današnji moderni družbi, ampak tudi znotraj naše vlade in političnega sistema – pogosto kot politiki v prvih vrstah. To vas je najbrž malo šokiralo, a ko zares pogledamo na grozote, ki se dogajajo po planetu, in če ste se kdaj spraševali, kako je mogoče, da se dogajajo tako nečloveške stvari, no, potem odgovor lahko najdete v naslednjih vrsticah.

Ko pomislite na vojno, genocid, nesmiselno pobijanje civilitov, ravnanje z avtohtonimi kulturami sveta, kemikalije v naši hrani, kvaliteta zraka in vode, dejanja “terorizma”, vojni zločini ter še toliko mnogo nepravičnih in krutih dejanj, ki so pogosto sprožene s strani političnih voditeljev, lahko precej enostavno vidimo, kako psihopati pravzaprav precej dobro ustrezajo zahtevam, za takšne vrste vlog. Kot je bilo napisano nekaj vrstic višje, so mojstri prevare, patološki lažnjivci in pogosto precej šarmantni.

Mnogo vojakov gre v vojno, ker so pogojevani v razmišljanje, da se borijo proti sovražniku v imenu miru. Storijo to, kar se jim ukaže, in zagrešijo ta grozodejstva proti drugim človeškim bitjem. Razlog, zakaj toliko vojakov trpi za post-travmatsko stresno motnjo je, da ni v človeški naravi, da pobija druge ljudi, še posebej ne nedolžne civiliste. Kateri politiki so pokvarjeni, to že vemo, a morda je čas, da jih začnemo gledati z zgornjim seznamom psihopatskih lastnosti v mislih, zato, da bomo bolje pripravljeni na zaščito, ne samo nas samih ampak celotne družbe pred njihovimi zlobnimi dejanji.

Jim sploh lahko pomagamo?

Naravno je, da kdorkoli je empativen ali pa tisti, ki se ubadate z duhovnostjo, da imate sočutje do teh posameznikov in se čutite obvezane, da jim pomagate premagati njihovo psihopatsko obnašanje. Vendar, večina raziskav je pokazala v smer razumevanja, da se psihopati rodijo in ne, da postanejo, zato jih ni mogoče ozdraviti. To je ena od glavnih razlik, ki razlikuje sociopate od psihopatov. Druga razlika je, da sociopati imajo vest, čeprav šibko in bodo pogosto opravičevali nekaj, kar vedo, da je narobe. V nasprotju s sociopati, pa psihopati verjamejo, da so njihova dejanja upravičena in ne čutijo nobenega obžalovanja za kakršnokoli ppovzročeno škodo ali trpljenje. Sociopati se naredijo oziroma ljudje postanejo sociopati in imajo večjo verjetnost, da premagajo svoje stanje. Mnogo njih, ki imajo sociopatsko obnašanje se znajde v podobnih korporativnih pozicijah.

Dr.Hare je raziskoval in ugotovil, da če poizkušate pozdraviti ali pa pomagati psihopatu, bo to pravzaprav samo ojačalo njegove prebrisane sposobnosti, saj bodo našli način, da vas bodo zmanipulirali v pozicijo, ko boste verjeli, da obžaluejo in razumejo, kako so bila njihova dejanja napačna.

Največ, kar lahko storimo je, da se naučimo prepoznavati lastnosti psihopatov in da poskrbimo, da ne sodelujemo pri njihovih dejanjih in obnašanju, zato, da se zaščitimo pred trenutkov njihovega neizbežnega uničenja.

Brandon Smith: Globalne elite niso človeške –>

<– Nadaljujte s tem dobrim bojem – upokojenec posebnih enot zelenih baretk poziva američane naj se zoperstavijo globalistom

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.