Velika stara težava je ponovno izbruhnila na južnem robu Eurocone

Fiskalno zdravje Italije je ponovno v resnem upadu…

Prejšnji teden je italjanska koalicijska Vlada oklestila napoved rasti italjanskega gospodarstva v letu 2019 na 0.2% – najšibkejša napoved v Euroconi – znižana iz prejšnjih 1%. Italija je že v tehnični recesiji po zabeleženih dveh zaporednih kvartalih negativne rasti BDP v drugi polovici 2018.
Vladni proračun za to leto je bil osnovan na predpostavki, da se bo gospodarstvo širilo za 1%. Sedaj izgleda, kot da gospodarstvo ne bo sploh raslo, celo skrči se lahko. Ena od direktnih posledic tega je, da bo italjanski proračunski deficit za 2019 bistveno višji, kot obljubljenih 2.04% BDP, čemur se je zavezala italjanska Vlada. In to pomeni samo eno stvar: ponovno merjenje moči med Rimom in Brusljem glede smeri fiskalne politike.

Italija že poseduje največji kup javnega dolga v Evropi v nominalnih okvirih, trenutno stoji nekje pri 2.14 bilijona(2140 milijard) eurov, v relativnih okvirih pa je drugi največji za grškim, dvakrat bail-outanim gospodarstvom. Rim je pravkar napovedal, da bo javni dolg dosegel nove rekordne nivoje pri 132.6% BDP to leto. Ta rekord najbrž ne bo trajal dolgo, glede na stagnirajoče italjansko gospodarstvo ter glede na odločenost Vlade glede nižanja davkov, nižanja meje za upokojevanje ter vzpostavitev osnovnega temeljnega dohodka za državljane.

Preberite tudi: Video – italjanska poslanka Giorgia Meloni: Narodom in ljudem odrečejo njihovo identiteto, ker brez korenin si suženj in ko si suženj, služis interesom Sorosa

Največja težava italjanskega gospodarstva je v tem, da je mnogo teh težav kroničnih in globoko zakoreninjenih. Mnoge težave se vlečejo vse od prevzema eura v letu 2000, v primeru rimske odvisnosti od javnega dolga, pa težave segajo vse v 1980ta. Kot poudarja OECD, je realni BDP Italije še vedno pod vrhovi doseženimi pred zadnjo krizo. Italija je prav tako edina OECD država, kjer dohodki (kot se jih meri v BDP/prebivalca) niso višji, kot so bili v letu 2000. Za primerjavo, Francija, Španija, VB in Nemčija so v tej kategoriji v tem časovnem okviru zrasle 13% , 17% , 21% ter 23% v istem zaporedju.

Preberite tudi: ITAlexit pred vrati – Rim na strani kitajske nove svilene ceste

IMF sedaj pričakuje, da bo italjanski javni dolg poskočil na 134.4% BDP v letu 2020 ter 138.5% v 2024. Ko bo dolg naraščal, bodo prav tako naraščala plačila obresti. To ni vzdržno, še posebej, ker večina tega dolga zapade v naslednjih nekaj letih. Samo v letu 2019 mora Italija zagotoviti za 250 milijard eur poplačil obveznic, kar je okvirno enako, kot je vsota celotnih dospelih obveznic celotne Eurocone to leto.

In sedaj Rim nima več na razpolago ECB, da bo pokupila več kot polovico obveznic, ki jih izda Italija. Seveda bodo v teh časih, ko se strada donose na dospelost obveznic, investitorji pogoltnili italjanske obveznice z višjimi donosi, vsaj za nekaj časa. A ker je riziko, da bodo donosi na dospelost obveznic šli previsoko, bodo na tej točki kaskaderji z obveznicami zadeve vzeli v soje roke, kot se je to zgodilo leta 2012, ko so zahtevani donosi ob dospelosti za 10 letne italjanske državne obveznice poleteli na 7%. Preden se to ponovno zgodi, bo nekaj moralo popustiti. Vkolikor bi Italija imela svojo valuto in bi bila monetarna politika v italjanskih rokah, bi poizkusila z inflacijo razvrednotiti dolg, karkoli bi to že povzročilo njihovi valuti. Ampak ni in ne more. Alternativno bi lahko, podobno kot Grčija, kolapsnila pod svojim dolgom z težkimi posledicami za lastnike tega dolga, vključno z italjanskimi gospodinjstvi ter domačimi in tujimi bankami.

Druga možnost, ki jo ima Rim je prav tako že bila preizkušena z omejenim uspehom v Grčiji. Torej klestenje javne porabe, dvig davkov, privatizacija državnih sredstev, stiskanje sive ekonomije ter vzpostavitev strogega varčevalnega režima. To je pot, ki jo priporoča OECD a to bi zagotovo povzročilo elektorni samomor za italjansko koalicijo v Vladi, ki bo storila vse, da se bo izognila izgubi tistih volivcev, ki so jim namenili njihovo prvo resnično izkušnjo z oblastjo. Z drugimi besedami, nobena od teh klasičnih rešitev ni resnična opcija za državo, ki je tako velika in tako sistemskopomembna, kot je Italija. Da sedaj državo vodita dve relativno novonastali anti-varčevalni stranki, ki nista popolnoma navdušeni nad evropskim projektom, ter se kot taki seveda upirata diktatom Bruslja, vsaj do neke točke, še dodatno viša negotovost glede zaostrovanja situacije, ki lahko močno eskalira.

V Italiji je doma izredno krhek finančni sektor z najvišjim nivojem NPL (non performing loans – slaba posojila) ter najmanjšim donosom na kapital med vsemi večjimi evropskimi gospodarstvi. Francoska Vlada je že posvarila, da bi gospodarska recesija v Italiji predstavljala veliko tveganje za Evropsko Unijo, celo večje, kot Brexit. Torej italjanski odhod iz mehanizma eura, italjanska gospodarska recesija ali pa default javnega dolga so vse situacije, ki lahko zrušijo Evropsko Unijo ter valuto euro.

Francoska Vlada je upravičeno zaskrbljena. Gospodarstvi Italije in Francije sta tesno prepleteni, letni obseg trgovanja se giblje okoli 90 milijard eur. Še bolj pomembno pa je to,da so francoske banke z naskokom največje lastnice italjanskega javnega in zasebnega dolga. V skupnem znesku je to okoli 311 milijard eur do tretjega kvartala 2018, glede na podatke Bank for International Settlements. Če Italija bankrotira, bi francoske banke doživele vsemogočen udarec v svojih bilancah.

www.infowars.si

Za več geopolitičnih in finančnih analiz obiščite:

www.infowars.si

Italija po proračunskih bitkah z Brusljem sedaj uradno v recesiji –>

<– Salvini poziva k ukinitvi italjanske centralne banke – zapor za prevarante

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.