Na robu vojne: Pakistan v stanju visoke pripravljenosti, indijska vojska pripravljena na napad

Situacija pri LoC (Linija kontrole) med Indijo in Pakistanom ostaja kritična, saj sta obe strani pripravljene na vsesplošen konflikt poroča Sputnik.

“Z Indijo je težka situacija. Želimo si de-eskalacije in delamo korake v tej smeri. Situacija, kot je dejal predsednik vlae Imran Khan ostaja v visoki pripravljenosti”, je izjavil pakistanski tiskovni predstavnik njihovega zunanjega ministrstva, Dr. Muhammad Faisal v televizijskem poročilu na začetku tega meseca.

Predsednik vlade Narendra Modi je v torek imel sestanke s svetovalcem za domovinsko varnost Ajit Dovalom in vojaškimi svetovalci glede “pripravljenosti za začetek vojne s Pakistanom,” je poročala India TV News postaja.

V okviru komiteja vlade za varnost (CCS – Cabinet Committee on Security) so se pogovarjali o vojaških strategijah proti Pakistanu. V okviru tega komiteja je Doval povedal predsedniku vlade Modiju, da so vojska, zračne sile in mornarica sedaj pripravljene na bitko proti sosednji državi.

Predsednik države Modi je po poročanjih medijev svojim vojaškim vodjem naročil, da je potrebno minimizirati kolateralno škodo ter, da se lahko uporabi samo preciznostne napad v prihajajočem boju. Tu so štiri ključne točke sestanka:

  • napadi bodo specifični glede na tarčo
  • ne bo ne-vojaških tarč
  • ne samo s strani Pakistana okupirani Kašmir, tarče so lahko znotraj Pakistana
  • napadi bodo pro-aktivni in ne reaktivni (torej Indija bo prevzela ofenzivo)

Sputnik poroča, da poleg India TV News ne obstaja nobena direktna potrditev vojaškega načrtovanja vlade Modija. Napetosti med tema dvema državama so poletele v nebo, ko je samomorilski bombni napadalec iz vrst pakistanskega Jaish-e Mohamed napadel konvoj indijskih vojakov v Pulwami 14.2.2019.

Posledice samomorilskega napada v Pulwami

Pakistanski predsednik vlade Imran Khan zatrjuje, da Jaish-e Mohamed ni povezan z Islamabadom. Kot odgovor na napa v Pulwami je Indija odobrila zračni napad na pakistanski Balakot 26.2.2019. Pakistan je odgovoril z bombardiranjem indijskih vojaških zgradb. Indijske zračne sile so poizkus napada odbile.

* napadi so bili izvršeni ob 3:30 zjutraj
* letala so odvrgla 1000 kilogramske lasersko vodene bombe na večja teroristična taborišča
* napadi so bili izvršeni v Balakot, Chakothi in Muzzafarbadu (vse preko LoC)
* nadzorne sobe Jaish-e-Mohamed so bile uničene v postopku
* celotna operacija je trajala 21 minut
* za operacijo so se uporabila letala Mirage in Sukhoi
* zunanji minister Vijay Gokhale je dejal “zanesljive informacije, ki smo jih prejeli so razkrile, da JeM načrtuje še druge napade v državi. Indija je uničila največje taborišče JeM v Balakotu.”

Napetosti so v zadnjih tednih nekoliko popustile. A ozemeljski spori, jihadistične skupine znotraj Pakistana (ki bojujejo hibridno vojno z Indijo), večanje jedrskih arsenalov na obeh straneh ter vzpon militantnega hindujskega nacionalizma v Indiji pomenijo,da se naslednja kriza bliža. Vprašanje je “kdaj” in ne “če”.

Močno oborožen islamski ekstremist aretiran v New Mexico – uril 11 otrok za izvajanje strelskih obračunov po šolah –>

<– Sirski migrant: večina beguncev želi dominirati Evropo in uničiti krščanstvo

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.