Poljska želi stalno ameriško vojaško prisotnost in je pripravljena plačati

Moskva je izrazila zaskrbljenost zaradi vojaške infrastrukture, ki jo je v bližino ruske meje postavil NATO. 28.5.2018 je Dmitry Peskov, uradni tiskovni predstavnik Kremlja, naznanil, da je Rusija pripravljena izvesti določene proti-ukrepe. Izjava je bila reakcija na načrte Varšave, da gosti stalno ameriško vojaško prezenco na svojem ozemlju.

poljska-nato-baza

Ruski zakonodajalci poudarjajo, da bi to Poljsko premaknilo na vrh seznama ruskih vojaških tarč.

Ta premik bi kršil Russia-NATO Founding Act (1997), v katerem se je NATO zaobljubil, da ne bo želel “dodatne stalne namestitve večjih bojnih sil” znotraj meja ruskih sosed “v trenutnem in prihodnjem varnostnem okolju”. Komajda je naključje, da je novica prišla v javnost pred zasedanjem sveta NATO-Rusija 31.5.2018. Sodeč po Politico, Poljska želi stalno prisotnost ameriške oklepne divizije, torej stalno misijo na svojih tleh. Pripravljena je plačati 2 milijardi USD za pomoč pri izgradnji baze. Na izbiro so določili pet možnih lokacij na severu Poljske. Osnutek zakona je prišel nekaj več kot en mesec pred NATO vrhom, ki se bo odvijal 11 in 12.7.2018 v Bruslju.

Glede zadeve okoli stalne vojaške baze, so se najverjetneje dogovarjali že za zaprtimi vrati. Sodeč po osnutku obrambnega proračuna za fiskalno leto 2019 je ameriški Senate Armed Services Committee že zaprosil obrambnega ministra za oceno stroškov stalne prisotnosti na Poljskem.

Ameriška vojska kot tudi osebje drugih NATO držav je nameščena v državi na osnovi rotacije,a Varšava je mnenja, da to ni dovolj. Poljska je ena od samo petih držav članic bloka, ki vsaj 2% BDP namenjata obrambi. Poteza se sklada z politiko Donalda Trumpa, da drugi narodi plačajo za ameriško varovanje. To bi bil lahko šele začetek, saj bodo druge države tudi navdušeno pričakovale ameriško zaščito, ker bodo skozi pogajanja in finančnimi predlogi vojaško-politični dogovor spremenile v gospodarske posle.

Medtem pa so v polnem teku dela za izgradnjo novega kompleksa za shranjevanje in skladiščenje v Powidzu, ki bo postal NATO hub za Baltik in celotno Severno Evropo. Pred letom dni je US Army Europe vzpostavila novo taktično poveljstvo v Poznanu za nadziranje rotacije ameriških sil v vzhodni in severni Evropi. Poljska in baltske države so dosegle sporazum, da povežejo Poljsko, Finsko in baltke države z združeno Trans-Evropsko transportno mrežo, ki je ključna za gibanje teh sil. Ta “Rail Baltica” se razteza od Talina do Varšave preko Kaunasa in Rige in je ključni element modernizacije NATO infrastrukture. Sodeč po izjavah generala poročnika Ben Hodgesa, nekdanjega poveljnika US Army Europe, “S kakršnimi koli silami se bomo soočali, skoraj 100% se bomo morali gibati preko Poljske,” saj je ta država postala “center centra gravitacije” ameriške vojske.

Poljska bo povečala velikost svoje vojske za vsaj 50% v prihodnjih letih (iz okoli 95.000 na 150.000). Obstajajo načrti za vzpostavitev treh novih brigad, ki bodo zasedle vzhodni bok. Brez da bi bili alarm, ampak dejstvo, da je Poljska premaknila svoje najboljše vojaške sile na vzhod, vključno z najmodernejšimi tanki, ni ostalo neopaženo v Rusiji. Dolgoročni načrt programa modernizacije zagotavlja nove sisteme za zračno obrambo, vojaška letala, balistične rakete, podmornice, avtonomne howitzerje in okoli 1200 dronov, od katerih jih bo vsaj 1000 oboroženih. Ameriški Patriot PAC-3 bo postal hrbtenica poljskega državnega zračno-obrambnega sistema.

Poljska je podpisala pogodbo z ZDA o nabavi 70 AGM-158B JASSM-ER zrak-zemlja raket do leta 2020 ali malce kasneje. To je stealth orožje za prvi napad z dometom okoli 1000km, ki ima posebno bojno konico za prebijanje in je sposobno onemogočiti ključno stacionarno infrastrukturo znotraj ruskega ozemlja, vključno z Iskander zemlja-zemlja raketami kratkega dometa, ki so jih rusi namestili v Kaliningrad regiji.

V mesecu novembru 2018 bo Poljska gostiteljica Anakonda 2018 – renično ogromne NATO vojaške vaje. Zajemala bo 100.000 vojakov, 5000 vozil, 150 letal in 45 bojnih ladij, vse v konfiguraciji za ofenzivne operacije proti Rusiji.

Politični projekt Intermarium za vzpostavitev tampon zone med Nemčijo in Rusijo, ki bi varovala integriteto držav centralne in vzhodne Evrope je še zelo živ na poljskem in vpliva na miselno naravnanost tistih, ki oblikujejo zunanjo politiko Varšave. Josef Pilsudski, ki je vodil državo po WWI je bil pri vzpostavitvi tega projekta neuspešen. Načrt je bil, da vzpostavio proti-rusko zavezništvo, ki bi bilo pod pokroviteljstvom Poljske, baltskih držav, Finske, Belorusije, Ukrajine, Češko-Slovaške, Madžarske, Romunije in Jugoslavije in bi se razprostiralo med Adriatikom, Baltikom in Črnim morjem.

Leta 2005 je Jaroslaw Leszczynski dobil idejo o vzpostavitvi četrte poljske republike – naddržavni skupni prostor, ki si ga delijo Poljska, Ukrajina, Belorusija in Litva in je zasnovan na osnovi Rzeczpospolita. Obeti vzpostavitve takšne povezave držav centralne in vzhodne evrope združene pri svojih proti-ruskih politikah so se pregovarjali že lansko leto na forumu bivših predsednikov Poljske, Ukrajine, Moldavije in baltkih držav, ki je bil 9-10.3.2017 v Kaunasu. Obisk predsednika Trumpa v Varšavi leta 2017 je ponovno ogrel pogovore o Intermariumu.

Poljska, skupaj z baltskimi državami je postala neke vrste mini vzhodno-evropski NATO, je 100% pro-ameriška in pripravljena postati baza za grozilne operacije Rusiji. Poljska je postala goreč nasprotnik Nord Stream 2 plinovoda, ki bi Evropi dobavljal poceni ruski plin, hkrati pa se ponuja za vozlišče za dražje dobave, ki prihajajo v vzhodno evropo iz ZDA.

Medtem pa razkorak med EU in Poljsko postaja vse večji. Polexit je verjeten. Evropa se upira ameriški dominaciji. Zaradi ambicij in sanj države po moči, Varšava išče svoj kos globalne pite, saj ima vizijo postati vozlišče moči v prevladujoči miselnosti, da je plesanje po ameriških zvokih način za dosego tega cilja. Lahko se konča z izhodom iz Evrope in pri američanih naleti na “hladno ramo”, ko se Poljske ne bo več potrebovalo. Potem se bo Varšava primorana ukvarjati z Rusijo – odnos, katerega je žrtvovala zavoljo prilizovanja ZDA. Če želite imeti visok mednarodni rating, je potrebno imeti neodvisno zunanjo politiko in ne prilizovanja drugim državam, ne glede na to, kako močne so.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.