Savdijci ustavili naročila nemškim podjetjem; Kronski princ “Globoko užaljen”

No to bo pa bolelo. Der Spiegel poroča, da je savdski kronski princ Mohammed bin Salman naročil, da se vse vladne pogodbe prenehajo dodeljevati nemškim podjetjem, kar se prevaja v agresivni kazenski ukrep po že več kot leto dni slabšanja savdsko-nemških odnosov, saj je Nemčija izrazila načrt, da ostane v iranskem jedrskem dogovoru.

Der Spiegel navaja seznam podjetij z dolgotrajnimi partnerstvi znotraj Saudske Arabije, ki so bila že prizadeta. Vsekakor pa je še zelo malo znano, kako obsežne in daljnosežne bodo te poteze: “Brez da navaja vire, se govori, da bodo najbrž na udaru večja podjetja, kot so Siemens, Bayer, Boehringer prav tako izdelovalec avtomobilov Daimler” povzema Reuters po poročilu Der Spiegel edicije pozno v petek.

Nemčija je ustvarila v letu 2017 za 6.6 milijard EUR (7.7 miljard USD) izvoza pravijo uradni nemški podatki in je globoko investirana v več večjih saudskih infrastrukturnih projektov. Der Spiegel pojasnjuje: “Okoli 800 nemških podjetij je aktivnih v državi, 200 od njih ima pisarne v Saudski Arabiji, skupno imajo okoli 40.000 zaposlenih“, ta podjetja pa so lahko zelo na udaru, vse je odvisno od tega, kako daleč so saudijci pripravljeni iti.

merkel-salman

Kralj Salman in nemška kanclerka Angela Merkel med obiskom v Riyadhu 2017.

To vključuje nemški mega-konglomerat Siemens, ki je ravno podpisal pogodbo vredno okoli 400mio USD za dobavo petih plinskih turbin za novo saudsko elektrarno, ter Daimler, ki si je pri saudskem avtobusnem operaterju SAPTCO zagotovil naročilo za dobavo 600kom Mercedez-Benz Citaro avtobusov. Nemški viri blizu savdijskega manevriranja trdijo, da je situacija kritična, kot je poročal Reuters:

Za nemce so se vrata v Riyadhu nenadoma zaprla” je povedal nek izkušen poslovnež v saudski prestolnici. Sestanki z delegacijami iz Nemčije, ki so bili že dogovorjeni pred krizo, so se odpovedali. “To boli” trdi Oliver Oehms iz nemško-saudsko arabskega urada za ekonomske zadeve v Riyadhu.

In izgleda, da zdravstveni sektor že čuti pritisk:

Starejši nemški poslovnež v Saudski Arabiji, ki je spregovoril pod pogojem anonimnosti, je za Reuters v petek dejal, da je na udaru sektor z zdravstveno oskrbo, ko se prijavlja na saudske tenderje. “Sprašujejo, od kje prihajajo proizvodu. So narejeni v Nemčiji? Imate kakšne druge proizvodne prostore? Takoj, ko je narejeno v Nemčiji, zavrnejo kakršnekoli nemške prijave za ponder“, je dejala anonimna oseba.

Veliko je govoric, ki nakazujejo,da MbS (kralj Salman) ravna iz osebne zamere in maščevalnosti proti Nemčiji. Odnosi med tem dvema državama so se poslabšali po vrsti kritičnih opomb nemških uradnikov glede saudskega vplivanja na Libanonsko politiko – kjer se je lanskega novembra zgodila afera Hariri, kjer so nemški levičarski voditelji obtožili MbS za ugrabitev libanonskega predsednika vlade in pridržanje proti njegovi volji. V tem obdobju je takratni zunanji minister Sigmar Gabriel kritiziral savdijce za širjenje “političnega avanturizma” na Srednjem Vzhodu, kar je imelo za posledico, da so savdijci odpoklicali svojega veleposlanika v Nemčiji, ki se do danes še ni vrnil v Nemčijo.

gersa1

Nemški izvoz v Saudsko Arabijo

gersa2

Nemški izvoz v Saudsko Arabijo

Izgleda da je to prvi večji ekonomski udarec evropskim državam, ker niso želele podpreti Trumpove odločitve, da se ZDA umaknejo iz JCPOA. Kmalu po tem, ko je predsednik Trump naznanil umik ZDA, je iranski predsednik Rouhani obljubil, da bo njegova država spoštovala pogoje, če bo iranskim podjetjem dovoljeno normalno poslovanje pri sklepanju poslov z evropskimi državami.

Iranci so hitro dobili zagotovilo šefa EU za energijo, ki je prejšnji teden najavil, da bo Evropa še naprej spoštovala iranski jedsrki sporazum iz leta 2015. Na tiskovni konferenci po kriznem vrhu EU voditeljev v Bulgariji po objavljenih pogojih ZDA, je predsednik EU komisije Jean-Claude Juncker objavil proaktivne ukrepe “za dovoljenje Evropski Investicijski Banki za opravljanje investicij evropskih družb v Iranu”. Evropska komisija sama bo ohranila sodelovanje z Iranom”.

Nekateri analitiki so trdili, da Iran lahko preživi najnovejši nabor ameriških sankcij, za katere je državni sekretar Pompeo ta teden trdil, da so “tako prepričljive, da bo Iran imel težavo s tem, da svoje gospodarstvo ohrani pri življenju” – vkolikor večji trgovinski partnerji, kot je Nemčija in Francija ne sledijo ameriškim pritiskom in ustvarita alternativne načine obvoda ameriških ovir. Velika Britanija je prav tako nakazala, da bi ostala v sporazumu kljub grožnjam ameriških povračilnih ukrepov.

Kljub temu pa so vodilni v Tehranu sami potrdili, da Evropska kooperacija sama ne bo dovolj: “Z umikom Amerike…samo evropska politična podpora ne bo zadostovala za akord“, je iranski zunanji mnister Mohammad Javad Zarif povedal evropskemu komisarju za energijo in podnebje Miguel Arias Caneteju med sestankom v Tehranu.

U.S. Treasury bo, sodeč poporočanju, ciljal na iransko naftno industrijo in centralno banko, posebej po ponovni vzpostavitvi sankcij po 90 in 180-dnevnem prehodnem obdobju, kar se bo določalo od sektorja do sektorja.

Najbolj zanimivo pri petkovi novici pa je, da Der Spiegel poroča, da MbS ravna iz občutka osebnega maščevanja in revanšizma proti Nemčiji.

Sodeč po poročilu, ki citira pisarno za nemško-saudsko arabsko ekonomsko sodelovanje v Riyadhu, “mladi kronski princ Mohammed bin Salman, poznan kot MbS, izgleda globoko užaljen s strani nemške vlade, trdi Daues, ki trdi, da te informacije prihajajo od zaupnikov v Riyadhu”.

In glede obdobja pred nemško-saudskim izpadom, ki izhaja iz izjav takrat zunanjega ministra Sigmar Gabriela o “tujem avanturizmu” savdijcev, der Spiegel citira vir znotraj kraljeve družine:

Surova javna kritika te narave se v svetu diplomacije smatra za ne-ne. “Zakaj Gabriel ni vzel telefona in poklical Riyadh, če je bil zaskrbljen, se je spraševal eden od vplivnih članov kraljeve družine med sestankom v Riyadhu. Znotraj palače, je vtis, da so izjave, izrečene 16.11.2017, samo poceni nabiranje političnih točk zunanjega ministra med volivci in princ zaradi tega ni vesel.

Vkolikor bodo savdijci zadevo izvedli do konca in igrali ameriške kužke in mediatorja glede pritiska na EU za umik trgovine in ekonomskih povezav z Iranom, še posebej večmiljardni sektor energije in bančništva, ki se ga ZDA nadejajo, da ga bodo razgradile, bo to najbrž točka preloma za Nemčijo, Francijo in Britanijo saj bo reševanje JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) postalo predraga operacija.

Začetek Trumpovega ultimatuma “z nami ali proti nam” in pričakovana “bitka sankcij” se je začela.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.