Streljanje v cerkvi v Texasu: Kaj vemo o domnevnem strelcu Devin Kelleyu?

Moški, kateri je bil v nekaterih medijskih poročilih identificiran kot Devin Patrick Kelley je postrelil 26 ljudi in ranil vsaj še 20 drugih med napadom na Sutherland Springs baptistično cerkev, je bil najden mrtev v svojem avtomobilu. Tole je, kar je o domnevnem napadalcu znanega.

Ugibanja glede identitete moškega, ki je odgovoren za največje množično streljanje v zgodovini Texasa, v medijih so bila velika. Med tem ko mora policija uradno še potrditi identiteto storilca, so ameriški mediji že prišli na dan z imenom Devin Kelley, saj citirajo policijske vire blizu preiskave. Za Kelleya trdijo, da je 26 letni rezident New Braunfels, mesta blizu San Antonia – oddaljenega cca.30milj od mesta napada. Kot je opazno na njegovem facebook računu, kateri je med tem že ukinjen, je bil oboževalec orožja, na njegovi cover sliki je bila slika s prikazom jurišne puške. Prenešeni posnetki zaslona njegove FB strani, katerih avtentičnost še ni potrjena, prikazujejo AntiFa Action plakat, kar je sprožilo online špekulacije o njegovih povezavah z levo-radikalno sceno.

Linkedin stran, ki naj bi pripadala Kelleyu trdi, da se je po zaključku srednješolskega študija pridružil US Air Force. CBS je poročal da je Kelley služil od 2010 – 2014, ko je bil nečastno odpuščen v maju 2014. Po svojem podvigu z ameriško vojsko se je Kelly, sodeč po poročanju drugih, vpisal v poletno šolo Biblije. Neznana ostaja ali je bil veren ali ne, saj posnetek zaslona njegove FB strani prikazuje, da je član vsaj štirih skupin o ateizmu. Kelley je bil poročen, CBS poroča, da je ženino ime Danielle Lee Shields.

Kelley je vihtel jurišno puško med strelskim pohodom v cerkvi. Freeman Martin, DPS regijski direktor je dejal, da je policija odkrila več kosov orožja v njegovem avtu, kljub temu, da Gun Control Act iz leta 1968 eksplicitno prepoveduje licenčnim trgovcem prodajo orožja ali nabojev osebam, ki so bile odpuščene iz oboroženih sil pod nečastnimi pogoji.

Kelleyevi sorodniki so dejali, da so šokirani zaradi napada in da si niso predstavljali, da bi bil sposoben takega grozodejstva.

“Nikoli v milijon letih nebi verjel, da je Devin sposoben takšnih stvari.” je dejal Kelleyev stric Dave Ivey, kot so citirali pri NBA news, je imenoval masaker obiskovalcev cerkve kot “strahopetno dejanje” zaradi katerega bo trpela celotna družina.

US Air Force potrjuje, da je Devin Kelley služil v 49.logistično-pripravljenostni eskadrilji v Holloman Air Force bazi, je predstavnica za stike z javnostmi Ann Stefanek dejala NBC.

Kelley je bil dvakrat spoznan za krivega kršenja 128.člena Uniform Code of Military Justice, zaradi česar je bil pred vojaškim sodiščem leta 2012. Stefanekova je to potrdila AP preko elektronske pošte. 128.člen se nanaša na napad z “nevarnim orožjem ali drugimi sredstvi sile” kateri bo “verjetno povzročil smrt ali pa večjo telesno poškodbo.”

Kelley je napadel svojo ženo in njunega otroka, je dejala Stefanekova.

Kelley je prejel kazen – 12 mesecev zapora ter degradacijo na najnižje možno mesto – mesto navadnega letalca. Nečastno je bil odpuščen v 2014.

Napadalec je nosil popolnoma črno taktično opremo in balistični jopič, ko je začel streljati v Sutherland Springs cerkvi. Malce za tem se je z njim soočil oborožen lokalni prebivalec, ki je zgrabil svojo puško in ga z njo napadel. Med tem, ko je Kelley bežal pred oboroženim lokalnim prebivalcem, je slednji nadaljeval z preganjanjem Kelleya. Kelley je bil nato najden mrtev v svojem avtu v Guadalupe Country. Nejasno je, ali je bila njegova smrt samo-povzročena alu pa ga je ubil oborožen državljan.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.