6 znamenj izgorelosti

V nasprotju, kar si mislite, je presenetljivo lahko spregledati znake izgorelosti. Lahko ste tako odločni, da boste ujeli rok ali dosegli cilj, da ste spregledali rdeče zastavice oziroma opozorila, da bo šlo nekaj zelo narobe. Če se ne zavedate sporočil Vašega telesa ali dogajanja okoli Vas, boste najverjetneje trčili v zid preden boste sploh ugotovili, da je nekaj narobe. Tukaj je 6 rdečih zastav, ki nakazujejo da je izgorelost takoj za vogalom.

1. Sredi noči se zbujate z drvečimi mislimi in razbijajočim srcem

Z Vašimi mislimi vseskozi osredotočenimi na Vaš seznam opravil, se mogoče Vaš um ne ustavi in preveri, kako se počutite kot človeško bitje pod to enormno količino pritiska. Če se zbujate v paniki se morate upočasniti in prioritizirati stvari. Ali obstajajo zadeve, katere lahko opravijo drugi člani ekipe? Ali lahko podaljšate kakšne roke in imate manj sestankov? Ali lahko dobite več ur spanca in več časa za meditacijo? Pomislite kaj lahko storite da zmanjšate stres, ker ta vrsta nervoze je gotovo način, da se Vam bo pojavila izgorelost slej kot prej.

2. Vedno ste v načinu odzivanja

To, da ostanete vedno v stanju odzivanja je jasen znak, da ne prioritizirate. Ko si ne morete prioritetno razporediti nalog, boste hitro postali preobremenjeni z prekrivajočimi se roki. Dobro pomislite čemu pravite “da” in takoj začnite govoriti “ne” več stvarem. Ko boste enkrat zaobvladali Vaše odgovornosti, bodite proaktivni o stvareh, katere lahko predvidite ter se zaščitite pred izgorelostjo v prihodnosti, še posebej z vgrajevanjem odmorov v Vaš urnik.

3. Ves čas Vas skrbi prihodnost

Ko Vas brez prestanka skrbi prihodnost, nimate časa živeti v preteklosti. To Vam onemogoča, da se lahko osredotočite in ste polno angažirani pri stvari, katero počnete. Ne samo, da boste vedno našli nekaj, kar Vas skrbi (ker prihodnost nikoli ne dospe), ampak boste tudi porabili tono energije pri tem. Razmislite o meditacijskih vajah ali pa si naredite navade pozornosti v Vašo rutino. To Vam bo pomagalo, da se bolj osredotočite na sedanjost in manj na to kar bo ali pa ne bo prišlo kasneje.

4. Pogosto ste razdražljivi in hitre jeze

Opažate, da ste bolj razdražljivi kot ponavadi? Ali se razburite zaradi malenkosti? Ali ste preveč kritični glede Vašega dela in rezultatov Vaše ekipe? To so morda znaki, da ste na poti v izgorelost. Vaše potrpljenje kot tudi sposobnost osredotočanja in stopnja produktivnosti pogosto močno pade na poti v izgorevanje.

5. Niste spali več kot 5 ur ponoči že več tednov

Če se zbujate z razbijajočim srcem ali roki v mislih, najbrž ne spite dovolj. V kolikor je to ponavljajoči vzorec za Vas, je to rdeča zastava, da se nekaj dogaja v Vašem življenju. Ljudje potrebujejo spanec. Čeprav nekateri potrebujejo manj spanca kot drugi, boste vedeli, koliko je za Vas pravilno. V kolikor ugotovite, da spite veliko manj kot ponavadi, morate ponovno oceniti Vaše prioritete in ugotoviti, kako dobiti več počitka.

6. Pozabili ste, kako se občuti veselje

Ustavite se in razmislite o zadnjih nekaj tednih in mesecih. Seveda lahko dosegate vse svoje cilje, ampak v kolikor pri doseganju ciljev ne občutite več veselja, je to lahko znak, da se bližate izgorelosti. Delo ni vedno zabavno vendar Vam mora nuditi veselje večino časa. V kolikor Vam ga ne nudi, ugotovite zakaj je temu tako in razmislite, kaj lahko naredite, da to spremenite.

Če boste pozorni na teh 6 rdečih zastav boste v boljši poziciji, da preprečite lastno izgorelost. To Vam bo prihranilo glavobole v prihodnosti in ohranilo zdrave in srečne v sedanjosti.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.