Grški bail-out s strani EU – “tatvina in prevara”

Objavljeno 29.6.2011 ob 14:50 na http://rt.com/news/greece-austerity-rally-athens/

English video report link.

Na ulicah Aten so vse glasnejši glasovi nestrinjanja. Strokovnjaki menijo, da grško ljudstvo ne bo dobilo niti centa denarja, za katerega se grški politiki tako trudijo, da bi ga dobili.

»Niti cent denarja od bail-out paketa v resnici ne bo prišlo v grško ekonomijo,« je RT.com povedal avtor in ekonomski analitik Nick Skrekas. »Ves denar gre v plačilo obresti in poplačila.«

Med tem, ko divja bitka za rešitev bank in preprečitev večje finančne krize v širši regiji, so grki ugotovili, da je cena, ki jo morajo plačati preprosto prevelika.

»Znižujejo se jim dohodki, vidijo samo še davke, davke, davke in nič drugega,« je dejal novinar Stylianos Chrysostomidis. »Denar ne gre v realno ekonomijo.«

Eno leto težavnih varčevalnih ukrepov je pomenilo, da se vlada sedaj sooča z volilci, ki vehementno nasprotujejo ponovnemu bail-out-u.

RT korespondent Sarah Firth, ki je trenutno v Atenah, se ljudje na ulicah grške prestolnice sprašujejo, kdaj bo Trojka IMF(mednarodni denarni sklad), EU in ECB prenehala iskati načine, da vsiljujejo še več denarja Grčiji in preidejo na načrt B.

Firthova je dejala, da glede Trojke, mnogo ljudi v Grčiji preprosto noče njihove pomoči, ker vidijo, da ta dejanja izhajajo izključno samo iz lastnih interesov.

»Poizkušajo zelo preprosto in praktično dobiti kolikor le lahko. Tako bodo dobili vse državno premoženje…od grškega ljudstva,« je dejal ekonomski strokovnjak Yiannis Tollios. »Neverjetno je, ampak taka je situacija.«

Cena bailuta bi bila seveda gromozanska – dodatni rezi v javnem financiranju, dvig davkov in agresivna privatizacija, ki bi pomenila razprodajo mnogih javnih grških sredstev.

»To je rop, to je tatvina, to je prevara,« verjame Stylianos Chryostomidis.

Napetost na ulicah Aten pa še kar raste. Nasilni prizori v zadnjem času pričajo o tem, kako zelo degradirala je situacija.

Ampak, grška vlada se trudi za reze.

»Eden od vzrokov zakaj so vsi tako odločeni, da ohranijo Grčijo v EU je ta, da bankam ne bo treba odpisati toliko naložb, ki so jih imajo zaradi posledice napačnih kreditnih politik« je rekel Nigel Farage, član Evropskega parlamenta iz Velike Britanije, ki zastopa Neodvisno stranko. »Izgleda, kot da se je izoblikovala nesveta naveza politikov in bankirjev proti navadnim ljudem.«

Finančni novinar Demetri Kofinas se strinja, da je to, kar se trenutno dogaja v Grčiji »sovražni prevzem«. Dodaja, da dvig davkov na noben način ne bo pomagal Grčiji krmariti iz krize.

»V državi ne bo kapitalskih investicij, če se dvignejo davki. Investicij v državi ne bo, če obstaja zgolj interes za likvidacijo sredstev, likvidacijo cen in ne za reformo zakonov. Ni važno če so javna storitvena podjetja in monopolne družbe v lasti države ali pa v lasti nekega naključnega podjetja v Franciji ali Nemčiji. V tem ni razlike. V resnici bo samo še slabše,« je dejal Demetri Kofinas »pravzaprav želimo privatizacijo, pravo privatizacijo. Nočemo likvidacije in sovražnih prevzemov, kar se dogaja sedaj.«

Intervju s Kofinasom.

To je boj, katerega ljudje niso pripravljeni izgubiti in novinar Zarkadoula Eirini je bil priča spopadom med policisti in demonstranti, ki postajajo vse bolj jezni, ker so bili varčevalni ukrepi izglasovani s strani grškega parlamenta.

»Demonstranti nadaljujejo boj s policijo. Mečejo kamne v policijo, le-ta pa jim odgovarja z granatami in solzivcem. Gost dim je prekril nebo prav tako pa celo podzemno železnico na trgu Constitution. Celo v postaji podzemne železnice so ljudje, ki se poizkušajo skriti, ampak tudi tam je dim.«

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.